spapda Creative Commons License 2020.08.23 0 0 167165

Az itt a nagy baj, hogy folyamatosan mindenki a Swatch Group werkjein és árain rugózik, miközben a svájci óraipar messze nem egyenlő a Swatch Grouppal. A Swatch birtokol kb. 18-20 márkanevet, miközben a Federation of Swiss Watch Industry honlapján csak az A betűnél 12 gyártót találni. A jó iparos tömeggyártástól a teljesen egyedi megrendelésre gyártókig van Svájcban minden, most is, nem csak régen.

Elszállt a Tissot/Certina/Hamilton ára, főleg a műszaki tartalomhoz képest? Akkor ott van helyette mondjuk az Atlantic, a Rotary, a Candino vagy a Grovana, kicsit feljebb mondjuk a Ball, a Davosa vagy a Victorinox, de 1000 EUR környékén már saját werkes Titoni (T10 a neve, nem tudom, hogy vajon átépített ETA vagy teljesen saját fejlesztés, APT biztos meg tudná mondani) is kapható, vagy COSC specifikációs Formex, esetleg automata kronográf a Catorextől. Értem én, hogy a fejekben még mindig "a Tissot a 21. századi magyar ember Doxája", de én még nem temetném Svájcot azért, mert Swatchék nekiálltak eldobható werkeket gyártani. Hosszabb távon ez biztos befolyásolja az iparág jövőjét, de jelenleg még nagyon bő a választék a "normális werkkel" szerelt órák piacán, a teljes árspektrumon belül.

Előzmény: _BP__ (167164)