"küldöm" a saját (sajnos) KÉREGRÁK képet, de csak a képet, a gombaspórát nem :))
"érdekesség", h abban bíztam, mivel sok kilométerre nincs gesztenyefa (bejártam a környéket, nyílt területek vannak sok szőlővel, búzával vagy mamdulával, vagy csak réttel, így jól látható, hogy nincs gesztenyefa) ezért nem kapja majd el könnyen a kórt. plusz nem is gesztenyetrmő vidék, így tényleg nem nagyon van fa.
aztán a nyáron mondta valaki, h a hegyen túl, kb 5 km-re neki is volt egy fája, ami kéregrákban kimúlt. úhh a az a gyanúm, már a krtészetben benne lehetett a kór. persze ehhez tudni kéne, ennyi a gomba betegség időlefolyása... vagy akkor honnan kerül oda a kór? ahol nagyon ritkán vannak a fák?
plusz más adalék a közelségre: Szombathelyen van egy kéregrákos "kopjafa" gesztenye, még mindig nem vágták ki, a kb. 4-5 évvel ezelőtti hirtelen alála óta. előtte mindig megcsodáltam, milyen jó a tulajnak, h ilyen szép gesztenyefája van... aztán kimúlt. tőle 300 m-re van egy nem termű, 6-8 mes öreg (30 éves? a tulaj régen ültette, elmondása szerint) magonc. SEMMI BAJA, szép zöld, de nem terem, csak léhát. 400 m-re két másik kisebb (3-5 m) magonc is van, azaok is kistermésűek, de azoknak sincs azóta sem semmi bajuk. szóval a a közelben levő fertőzési góc 5 éve alatt sem (aktív lehet, mert ezt írják, h sokáig fertőzőképes, a gomba nem pusztul el) nem fertőzte meg őket, vagy ha igen, rezisztensek?? pedig a vízcseppek is terjeszthetik, azóta pedig sokszor seett az eső :)