Törölt nick Creative Commons License 2020.08.13 -1 0 10407

 Köszi, az első linket olvastam már régebben, a Narziss könyvet sikerült letöltenem, jó hosszú, kicsit száraz, de cserébe részletes, tegnap óta olvasom. 

   Kveik: Harmadik generáció fut, átoltással, 40 C felett lett beoltva a legutóbbi, (42-45 C is lehetett) kibírta, erősen, szépen, tisztán erjeszt. Az első generációs üveghez hozzáöntöttem egy kis friss levet, felráztam, abban a pillanatban pisszent az üveg, erősen, habképzéssel. Lesz kis időm, szárítok is belőle, ahogy elnéztem sörkonzervvel lehetne ezt igazán jól megcsinálni. Abban csak sörlé van, bepárolva, szennyeződések, mármint gabona szemcsék nélkül. 5-6 nap helyett, 3-4 nap alatt leerjeszt fullra 17-18 brixes glükózost is. Egy kis Dap+b1 vitamint szoktam tenni erjesztési, kb. 38-40 C körül. Most utoljára keserűsót is, egy kis kávés kanállal, felfőzéskor. 

   A Narziss könyv választ is adott, miért jó a magnézium-szulfát. A kemény vizet lágyítja, erősen. Sörben nem annyira jó, mert rossz ízt adna, (no, meg hashajtó is), de cefrében attól még jó, mivel nem megy át a csövön. 

   

Előzmény: Tótikám (10401)