55judit Creative Commons License 2020.08.07 0 0 5205

Nóra jól mondja, szerintem is kevés vizet tettél. 1/2 kg fehér liszthez ha 5 dl vizet adunk, kissé kemény tésztát kapunk, de recepttől függően elég lehet. Én pl. kenyér sütésnél tk. lisztet is használok, ezért kicsit több víz kell. A liszt fél kiló, megy hozzá 3.5 dl víz (kb.), és 4-5 dkg vaj, ami szintén lágyít.

 

A friss élesztőt nem futtatom fel, de régen anyám csak az asztalon levegő hőmérsékleten hagyta állni kicsi tejben, 1 tk. cukorral, és hagyta míg feljött. Pár perc. Én csak elkeverem vízben, és öntöm a liszthez. De már régen instant élesztőt használok, azt csak beleszórom a lisztbe. Teszek bele 1tk cukrot és sót, a vajat, és gyúrom. (De többnyire a gép, amiben meg is kél.)

 

Ha olyan recepted van amihez tojást és tejfölt is írnak, azt is folyadéknak kell venni, ezért kicsivel kevesebb víz vagy tej szükséges. Kb. 2 próbálkozás után érezni fogod az arányokat, csak légy bátor, mert kelt tésztát készíteni egyszerű. Később fogsz kísérletezgetni is. Hol ezt-hol azt teszel hozzá. Más ízeket, más állagokat kapsz, és élvezni fogod. Csak bátran! :)

Előzmény: taormina001 (5203)