kardosur Creative Commons License 2020.07.27 0 0 26971

A kveik élesztő szárításhoz a forrás első 1-3 napján a sör felett keletkező habból(krausen) nyerhető a legjobban. Még én sem próbáltam.
Különben pedig, ha a sör leerjedt, az erjesztő alján elég jól összeáll az üledék. A fehérje, a komló, malátadarabkák és egyéb cuccok. (persze, ha nem rázzuk össze)
Ennek az üledéknek a felső, kicsit lazább  rétegét kell lefejteni. Ezt vízzel fel kell hígítani és hűtőbe tenni. 
1-2 nap alatt újra rétegződik és megint lesz egy sűrűbb üledék, egy kicsit hígabb felette és a víz legfelül. Na itt a középső réteget kell kimenteni.  Esetleg megszárítani, vagy folyadék formájában hűtőbe eltenni, nem túl sokáig.
Ez viszont általában önmagában kevés és szaporítani kell felhasználás előtt.
Ehhez viszont már érdemes nálam okosabb irodalmakat elolvasni.

Előzmény: Törölt nick (26969)