Varázsos Barát Creative Commons License 1999.07.23 0 0 1850
Kedves Zombie!

Utánanéztem (meghallgattam ma a kazikat) a 'modern'-nek, de a film valamikori (1984?) magyar szinkronja sem tartalmazza, ugyanaz a szövege, mint az angol filmeredetinek. Szóval rejtély. Nem lehet, hogy az is feliratban szerepelt?

Kessel: Ez rendkívül érdekes! A Csillagok háborújában (EP 4) mindössze kétszer szerepel, és ha nem tévedek, a TESB-ben és a ROTJ-ban egyszer sem. Ennek ellenére a Star Wars univerzumban rendkívül sok történetben szerepel, és elég fontos, mint azt a timetale.doc-ból kihámoztam! Szóval nagyon jó kérdéskörbe nyúltál, mert nem tiszta a dolog. A film (ANH EP 4) magyar szinkronja viszont még csak nem is említi, valóban sóbányát emleget, a kocsma-jelenetnél pedig Han szintén nem említi. Viszont a könyv magyar fordításában is hibás a második dolog (az első OK, vagyis a fűszerbányákba való száműzetés C-3PO-tól), mert Han ezt mondja:
"- De hiszen ez az a hajó, amelyik nem egészen tizenkét sztenderd időegység alatt ért el a Kesselre!"
A forgatókönyv:" It's the ship that made the Kessel run in less than twelve parsecs!"
Ez valóban nem egyértelmű. De ha tudjuk, hogy mit keres valaki a Kesselen - nagyon értékes csempészárut, azaz fűszert -, akkor gyanítható, hogy ez a bizonyos Kessel-futam - amely szerintem helyes a Baljós árnyakban (25. o.), bizony inkább onnan elfele zajlott, méghozzá a csempészeket üldöző szervek voltak a "verseny" további résztvevői:

"Strapped for cash, Han Solo undertakes a Kessel spice run, underwrote by the notorious gangster Jabba the Hutt. Succeeding in navigating the field of black holes in just under twelve parsecs (and / or twelve standard time parts), the Millenium Falcon is intercepted by a team of Imperial custom ships just outside the sector. (The Imperials were tipped off by Kessel spice baron Moruth Doole.) On the verge of capture, Han is forced to dump the spice out into space, bringing a massive price on his head by the vindictive Jabba."
"A New Hope" and "Rebel Dawn." (timetale.doc)
A bizonyos fűszerkiöntés, ami miatt Jabbának Han még a TESB-ben is tartozott...

Egy másik dolog, szintén a timetale.doc-ból megoldva: Thripióék eltérő nevű tulajdonosai. A két személy egy és ugyanaz: " ...Artoo Detoo, who with See-Threepio escapes in a lifepod. The Tantive IV is destroyed and her crew (including Captain Colton Raymus Antilles) is killed." Vagyis szép hosszú neve volt a kapitánynak. Vagy utólag egyesült...

Megint más, de kapcsolódik: Megtaláltam a SW Kovácsait/Smith-jeit! Az Antilles-ek azok! ;))) Ugyanis van ez az említett kapitány, ismerjük ugyebár Wedge Antilles-t és... a legfőbb kancellári posztra nem mást jelölnek - többek között -, mint Bail Antilles-t! Utóbbi pedig majdan a Bail Organa névre is fog hallgatni, ha sejtésem nem csal... Szóval mutassatok még másik olyan nevet, amelyik háromszor szerepelne (hárman viselnék, akik láthatóan nem rokonok) az eddigi négy epizódban! :))