Kedves jules74 és Zombie!
Utánanéztem a dolognak, megnéztem a film megfelelő részét, a netről leszívott forgatókönyvet, és a következő volt az Artu kapcsán Kenobi szövege:
"LUKE: Then the droid does belong to you.
BEN: Don't seem to remember ever owning a droid. Very interesting..."
Vagyis:
"- Tehát a droid a tiéd.
- Nem emlékszem, hogy valaha is lett volna droidom. Nagyon érdekes..."
Ez van a filmben és a könyvben is. Vagyis nincs sehol semmi modern. Még egy lehetőség van, a magyar szinkron, majd azt is meghallgatom, de nekem még a régi, eredeti van meg, ami a tévében ment kb. 15 éve. Persze a szinkron valóban nem mérvadó, de lehet, hogy abban volt ilyen.
Egy másik dolog Artuval kapcsolatban: egy apró félrefordítás a magyar könyvben. Agymosást emlegetnek ott, ahol Owen azt mondja: "Tomorrow I want you to take that R2 unit into Anchorhead and have its memory flushed. Vagyis itt van utalás memóriatörlésre, ami esetleg megtörténhetett már korábban is Artuval, noha ebben az esetben ez nem következett be, és ha jól értettem a filmben a kérdéses részt, ez nem is hangzik el, csak a nem véglegesforgatókönyvben és a könyvben szerepel.
Más érdekesség, amire rábukkantam a keresgélés során, szintén a forgatókönyv és a végleges film szövege:
"THREEPIO: He says he's the property of Obi-Wan Kenobi, a resident of these parts. And it's a private message for him. Quite frankly, sir I don't know what he's talking about. Our last master was Captain Antilles, but with what we've been through, this little R2 unit has become a bit eccentric."
Azaz Threepio (azzal kapcsolatban, hogy Artu Obi-Wan Kenobi tulajdonának mondja magát) azt állítja, hogy utolsó gazdájuk Antilles kapitány volt. Érdekes, hogy a magyar könyvben (Kozmosz Fantasztikus Könyvek, ford. Gömöri Péter, két kiadás) Colton kapitányt mond! Lám-lám, megint az eltérő verziók!:)
Megint egy másik infó C-3PO-ról (forrás: *** rec.arts.sf.starwars*** "Hey! Isn't that a blooper?" Version 1.0 - 01/20/94):
However, _Skywalking_ (page 183) gives us a different view:
-> Lucas had a mental dossier on C-3PO too: The robot is 112 years old
-> and Luke is his forty-third master (most of his previous employers
-> were diplomats like Princess Leia). His logic system is located in
-> his head, and his storage systems are in his heart and chest area. As
-> a protocol robot, C-3PO is programmed not to reveal classified
-> information, which explains his apparent ignorance of Princess Leia's
-> hologram message.
This idea is echoed in the Star Wars radio drama (episode 3), where Captain Antilles specifically instructs C-3PO and R2-D2 to "restrict and protect all references to Leia Organa's identity and presence aboard this vessel."
Röviden, C-3PO 112 éves, Luke a 43-ik tulajdonosa, és legtöbb korábbi ura diplomata volt, és mint protokoll droidként nem volt szabad titkos információkat kiadnia, ezért színlelt meglepetést, mikor Artu Leia üzenetét megjelenítette Luke-nak, és Antilles kapitány is ilyen utasítást adott neki a rádiójátékban (ne tegyenek semmillyen utalást és védjék az infót, hogy kicsoda Leia, és hogy egyáltalán a hajón van). A hármas szám valami elírás lehet az idézetben.