Nem jó a háziorvosod, de ezen már meg se lepődöm. :( Biztos, hogy leterhelt, de ez nem mentség arra, hogy ha a kartonodon látja, hogy szívbeteg vagy, legalább egy vérnyomást ne mérne. Vagy még jobb lett volna, ha elküld a kardiológiára. Persze ő is ahhoz lehet szokva, hogy bemennek a nagyszájúbb betegek, és mintegy a fodrásznál, nála is megrendelik, hogy hova utalja be vagy milyen gyógyszert írjon fel.
Szorongást viszont a szívbetegségek, akár pánikrohammal is összekeverhető egy roham, szóval ha nem szeded a gyógyszert, pedig kéne, az egy rakás bajt csinál előbb, többnyire nem adják olyan könnyen a halált a krónikus betegségek. Megértelek, hogy félsz a dokiktól, de akkor keress egy olyat, akit ismerősöd ajánl, és egyáltalán nem ördögtől elrugaszkodott dolog, hogy magaddal vigyél valakit, akiben megbízol. Nem csak a fiadat viheted be, lehet barátnő vagy unokahúg, más rokon is. Valaki csak elkísér. Úgy gondolom, hogy nagyon bizonytalan vagy magadban és félénk is, de sajnos muszáj kiállnod magadért. Ma már lehet időpontot is kérni, és jelezheted, hogy hosszabb ideje nem állsz kezelés alatt.
A hálapénzzel kapcsolatosan meg egyáltalán nem vagyok képben. Ha valaki ajánlja a doktort, akkor tőle megkérdezheted, hogy az orvosánál szokás-e pénzt adni, és hogy ő mennyit ad. Én csak abból tudok kiindulni, ami saját tapasztalat, hogy ez az egészségügyi személy részéről is irtóra kínos, és ha én lennék ilyen helyzetben, egyáltalán nem zavarna, ha nem adják a hálapénzes borítékot, sőt! Amikor lehet, én direkt magánorvoshoz mentem, ott tiszta ügy: van megszabott árlista, és nem kell borravalót adni. :) Amikor szültem, akkor a pénzt borítékba raktam, és átadtam egy egyszerű köszönöm kíséretében, amit az is megköszönt, aki kapta, és gyorsan a zsebébe suvasztotta. Nem volt 10 másodperc az egész. Megnézni, pláne számolgatni előtted nem fogja. Sok orvos, főleg a fiatalok, nem is fogadják el. Ha nem ragaszkodsz a főorvoshoz, hanem jó az ügyeletes orvos, akkor régen se kellett pénzt adni, tényleg csak az a "legrosszabb", ami történhet, hogy egy kezdő orvosnak lepasszolnak. De ez se feltétlen baj, a kezdő orvos ugyanis a legújabb tudományos felfedezéseket tanulta az egyetemen, még friss a tudása, és ha valami mégis hiányozna a tapasztalatából, azt konzíliumon kiigazítják a főorvosok, mert az ő felelősségük, ha hibát követne el. :) És a fiatal orvosok, még nem égtek ki, lelkesek és törődnek a beteggel ingyen is. Szóval keress egy olyan háziorvost, akiben tudsz bízni. Ha félénk vagy, lehet, hogy egy másik nőorvos lenne a legjobb választás, talán mellette nyugodtabban érzed magad, és meg tudsz nyílni. És ne szégyellj beszélni és kérdezni, mert az orvos nem tudhatja, hogy te mit tudsz a betegségedről és milyen kérdéseid vannak. És nyugodtan írd fel egy kis papírra, amit megkérdeznél, akkor nem marad ki semmi. Hozzánk is jönnek úgy, és ezt én szeretem (ápolónőként), mert így biztos lehetek benne, hogy mindent elmagyarázok, ami aggasztja a beteget.