Sajtos mangold:
A szárától megtisztított leveleket megmossuk, forró vajba forgatjuk. Sózzuk, ízesítjük reszelt szerecsendióval, és kis lángon fedő alatt puhára pároljuk, majd fedő nélkül a levét elpárologtatjuk. Megszórjuk reszelt sajttal, s hagyjuk, hogy a sajt ráolvadjon.
Mangoldsaláta:
Hagymát pirítunk, s beletesszük a megtisztított, vágott szárakat. Sózzuk, borsozzuk, citromhéjat, babérlevelet teszünk hozzá, majd kevés vízzel felöntjük, s puhára pároljuk. Paradicsompürét adunk hozzá,cukorral ízesítjük. Hidegen fogyasztjuk.
Mangoldos palacsinta:
A szárakat kis kockákra vágjuk, sós vízben megfőzzük, leszűrjük. Vajban pároljuk, liszttel megszórjuk, s egy pici főzőlevet adunk hozzá. Ne legyen híg! Sózzuk, borsozzuk, s besűrítjük.Elhabart tojásokkal rántottaszerűen megsütjük.
A kisütött sós palacsintákat ezzel a töltelékkel töltjük, feltekerjük, és tálra téve átforrósítjuk, s reszelt sajttal megszórva tálaljuk.