Vang So Creative Commons License 1999.07.17 0 0 1768
Szerintem kár magyarázgatni ezt az Erő dolgot. Éppen a mesés misztikumát veszi el a dolognak, ha nekiállunk mindent kicsontozni, magyarázgatni. Engem például soha nem érdekelt, hogy hány éves volt pontosan Jancsi és Juliska, vagy hogy miért nem rozsdásodott a banya orra.
Szerintem a mikrobiológia helyett Lucasnak a dramaturgiára kellene figyelnie, mert a PM igencsak gyenge lett a cselekményvezetés szintjén. Gondolom főleg amiatt, hogy egy csomó minden kötve van, és ráadásul most már nyugodtan ráfeküdhet a sikerre, a film mítosza elvisz minden balhét (például a film rendkívül gyenge középrészét). Baj van a fokozással is. Eddig például jó érzékkel csak kevés fénykardos jelenet volt, és az is jól elhelyezve, így megmaradt az eszköz mítosza. Ha viszont minden sarkon azzal hadonásznak, úgy a "varázskard" szintjéről lecsúszik a mindenttudó gyíkleső szintjére. Kár. Ugyanez van az Erővel is: a misztikus energia helyett a vírusos másállapot már nem olyan érdekes felállás.
Még egy probléma: egyre szegényesebbek lesznek a karakterek. Han Solot, Obi Vant, Vadert jó színészek karakteresen jelenítették meg, féltek, izgultak, izzadtak, reagáltak rendesen. Mostanra a dolgok olyanok lettek, mint a történelemkönyvben: mindenki teszi szükségszerű dolgát és nem lepődik meg semmin. Az a vicc jött létre, hogy a legegyénibb vonásokkal egy "nem létező", megcsinált karakter bír: Jar Jar (például az egyetlen akinek humora van). A fiatal Obi Van például olyan gyenge, mint a harmat.
Lehet, hogy fárad az öreg Lukács György? Ráhagy mindent a technikára? A PM-ben is vannak klassz dolgok, de remélem, lesz még nagyobb dobása is az öreg mesternek.