Az oltványokat rettegve az országos karantén bevezetésétől, "lopva" hoztuk el, de majd bepótoljuk. :-)
Ha ősszel megyek, ha gondolod elmehetünk együtt az oltványoshoz, elmondok pár okosságot személyesen és azt fogod mondani, azonnal dobálod ki a szőlő egy részét és újat telepítessz!!!! Fél hektár területen már jó dolgokat lehet összehozni nem csak 5-6mázsában kell gondolkodnod, mert ez így pocsékolás!!!!!!!!!!
Én sosem vittem eddig laborba a borokat, "régensevót" jelszóval. Tavaly változott a helyzet, mert más nagyságrendekkel kezdtünk játszani.
Szerintem volt már róla szó, de ha nem,.akkor tapasztalatom az hogy nem teljesen csak a cukrot kell figyelni és arra törekedni hogy 20-21-22 stb értékeket érjen el valaki, mert akkorra már semmi sava nincs a zalának (se). Tapasztalatom szerint most már mindenkinél melegszik a pince, a bor érzi a virágzó szőlő illatát és ilyenkor zavarodik meg, ha az ember nem jól játszott vele télen és nyúlós, taknyos, zavaros lesz. A pince ablakban van darabba tett borom azért hogy lássam mi történik vele...
Ha a teljes vertikumot átfogod, akkor látod mit hoz az egyik mozzanat a rendszer végén. Pl a zweigelted házasítva egy kékfrankos sál, ahogy Maci is írta, vagy a Zala mellett egy más fajta stb stb stb.
A boraszkodasba ha kicsit belemászol és van a környékeden egy jó laboros+ tanácsadó, akkor rájössz ez nem tradíció, nem hagyomány hanem kőkemény kémia. Vagy legalábbis én most így látom- egy kicsit belemászva. :-)))