Real Putyur Creative Commons License 2020.06.13 0 0 13496

Leírom a történetemet, okulásul meg tapasztalatmegosztás címén.

Korábban panaszkodtam itt az olajnyomás-gondommal. Hát, nem az olajgomba volt... Mindegy, jártam az asszony Suzukijával. Most viszont megjött a meleg, abban meg nincs klíma - úgyhogy meg kellett végre gyógyítani szegény Lacettit. :-)

Volt valami fura szörcsögő hang az indításkor; mondom leszedem a kartert, hátha valami mocsok van benne (hiába a motoröblítés olajcserekor, akkor is mostoha módban üzemel szegény, sok rövid táv minden nap). Akkor kell egy új kartertömítés ugyebár; szóltam a komámnak aki az alkatrészeket szokta hozni nekem, hogy hozzon. Aszongya hogy nincs náluk, csak valami paszta. Utánanéztem hogy mi az, a Bárdiék is csak azt árulják - hát akkor hozzad azt, az van, azt szeretjük.

Leszedem a kartert, van benne egy cső, annak a végén egy fém félgömb aminek az alja lyukas, benne egy kb. 5mm-rel kisebb átmérőjű fém szita-félgömb, abból szívja a pumpa az olajat. (Eszetlen barom megoldás, össze van peremezve, szétszedhetetlen, adja magát hogy elkoszolódik, úgy gondolják hogy cseréld mindig újra az egész csövet/szitát/mindent...?) ÉÉÉS... a két félgömb közti hézag telistele mocsokkal, mint később kiderült, főképpen a korábbi paszta kikeményedett darabkái... Ezt a motort soha nem szedte szét senki, hacsak annakidején (2007-08...???) abban a bizonyos garanciális szelep-problémás javításban nem tették (de miért tették volna...?). Tehát vagy a ferdeszemű rakta bele a pasztát, vagy az Opel Gombos. (Roppant bénán volt amúgy belekenve, jutott mindenhova, kívül-belül-alul-felül.) Egyébként a karter peremében vannak ilyen vájatok, mutatja hogy ide kenjed a cuccot - gyárilag ilyen lenne...???

Lepucoltam, új paszta, csővet a szűróvel kimostam/kitakarítottam, összeraktam az egészet - és, íme; van olajnyomás rendesen! (Mentem már vele vagy 1000 km-t.)

Ennyit erről a tömítőpasztáról.

Nem mondom hogy szétszedném újra (utálatos meló még aknából is, pláne egy gerincbetegnek, a kartert 6*10^23 db csavar tartja), de legszívesebben kicserélném egy normális tömítésre - ha létezik még olyan egyáltalán...