123János Creative Commons License 2020.06.12 0 0 1003

Nekem van több fajta datolyaszilvám Costata, Mercatelli, Vaniglia, Nikita's Gift.

Costatával kezdeném, mert annak növekedése tér el legjobban a többitől. Hatalmas hosszú hajtásokat nevel és tör felfelé mint egy fenyő, már most 9 évvel az ültetést után legalább 5 méter magas. Erősen korlátozni kell a növekedését, mert nem tudom leszedni a fa tetejéről a gyümölcsöket. Tavaly leráztam az elérhetetlen magasságban lévőket. Némelyik gyümölcs megrepedt ezért lefagyasztottam, jó volt elővenni január végén ezeket a gyümölcsöket, nagyon finomak voltak.

Vaniglia, Nikita kisebb almafa méretű és alakú. Ezek a fajták alacsonyabbak maradnak és inkább szétterülők. Több, de rövidebb hajtásokat nevelő fajták. Nikitáról azt gondoltam kicsi marad, de van akkora és a fa formálya is hasonló, mint a Vaniglia datolyaszilva. Nikitát 2013-ban oltottam két éve a kertbe kiültetett lótusszilva alanyra, ezért nagyon erőteljesen növekszik. Ebben az évben csak 25-30 virág van rajta a tavaszi fagykár miatt. 2013-ban ültettem is egy vásárólt Nikitát, alany fajtája ismeretlen, de elég lassan fejlődik. Képem tavaly készült róla, de jól látható a két Nikita közötti méret különbség.

Mercatelli nálam nem lett központi tengelye, de 6-7 éves létére még mindig elég kicsi, de az utóbbi 1-2 évben nagyon erőteljes hajtásokat nevel. Virgyinia alannyal nincsen tapasztalatom, bár a kisebb Nikita lehetséges, hogy virgyinia alanyra van oltva.

Costata

Nikita

Nikita kisebb 

Vaniglia

Előzmény: bcrich1994 (1002)