Zak Creative Commons License 1999.07.06 0 0 148
Na azt sejtettem, hogy arra gondolsz, hogy nem lehet lôni vele, csak nem akartam elhinni :-))) A néhány tized fok/sec nekem rohadt kevésnek tűnik, próbáld meg a fejedet mondjuk 0,5 fokkal elmozgati 1 másodperc alatt. Ha ezt kivetíted egy (mondjuk) 20 m hosszú repülôgép tömegközéppontjához képesti elfordulásra, akkor sem túl nagy érték, max. párszor 10 centit emelkedik a gép orra 1 sec alatt. (Számolja mán ki valaki, nincs nálam trigonometriás számológép) Ha pedig ez a szögsebesség gondot okoz, akkor valami nagy gebasz van a konstrukcióval.

Biztosan blokkolható, nyilván blokkolják is a fedélzeti gápányúk használatát, de nekem akkor is furcsa. Ha a hasa alat van a fegyverzet (pl. MiG-21), akkor a sárkányszerkezetbe a kilôtt lövedék "lenyomáskor" tehát negatív G-érték fellépésekor tudna beleverni. Az egész sárkányszerkezetre -3g engedélyezett, ha pedig ekkora negatív gyorsulásnál a 800-1000 m/s kezdôsebességű 23mm lövedék elkapja a kasznit, akkor rosszul van belôve a gépágyú. Arról nem is beszélve, hogy gépágyú is ugyanazzal a szögsebességgel fordul el...

Mondjuk a Top Gun szakmai szempontból szerintem sem mérvadó, bár a.) a fenti cikket anno én is olvastam és annak az információtartalmával egyetértek b.) ha írnak ott valamit, nem feltétlenül hülyeség, mert infomációt rengeteg helyrôl lehet lopni... még korrekt információ is lehet közte. :-)

De ha mindez nem is stimmel, akkor sem hiszem el, hogy jópár +g gyorsulásig ne lehetne használni a fedélzeti fegyvereket. :-)

Előzmény: pancho (143)