H. Bernát 15 perce
0 1 159686
Benkő folyt.:
"Ónd....Valószínűleg a 'régi, múltbéli' ó melléknév -n + -d kicsinyítős származéka, vö. egyfelől Ócsád, másfelől Botond, vakond, stb."
STB.
Tehát: a -d képző többfunkciós volt, így kicsinyítő szerepe is egyértelműen adatolható.
MAGA a kicsinyítő névadás meg elődeinknél szintén sokoldalú és mindennapi gyakorlat volt. Mind személyre, mind földrajzi pontokra vonatkoztatva. De persze az élő és élettelen világ objektumaira is, lásd éppen "vakond".
Előzmény: H. Bernát (159683)
Miért nem maradunk inkább az Ond esetében az ondónál? a germán nyelv, és a germagyar nyelvben a szellem és az anyag egy, meg nálam is, amúlyen germán pogány vagyok( ymir, az Istenek az anyagból fejlődnek ki, meg más).
Az ondó nálam adja egyból, hogy az a szellem, a lélek, andó germánul.
Szép név lenne, az Ond szó. Az én nézetem az, hogy az olyan nevek, mint Andulf az ondó-ból vannak, tehát az Andulf szellem farkas, farkaslélek, farkasondó. Létező neveknél maradva, és az ondó szót is belevéve az Ond egy germán név, az And, vagy andó.
Maradjunk létező neveknél: Botond, vagy üt ver vagy bauda paranancsol. Az nd képző germán képző, névképző.