laca5 Creative Commons License 2020.05.30 0 2 25263

Nehogy azt gondold, hogy a Syngenta téved, ők pontosan ezt akarták leírni.

Pont a gazdabolt leírásai nem frissülnek automatikusan, például sok esetben az ÉVI-t kevesebbnek tüntetik fel. (ha jól szűrtem le, az utóbbi időben az ÖSSZES mankoceb hatóanyagot szőlőre megemelték 56 napra! legalábbis a csomagoláson meg a gyártói honlapokon már ilyen számok szerepelnek)

Vissza a lényegre: olvastam már több helyen is (borászati weboldalon legutóbb) ahol a védekezésre aktuális javaslatokat adtak, hogy a permetezésre javasolt szerek végén ott volt a réztartalmú is, de kiemelték, hogy elsősorban rézmentes szert válasszunk, és mintegy másodlagos lehetőségként ha más nincs, akkor végszükség esetén lehet réz. (mert a semminél még akkor is jobb - ez az én kiegészítésem)

http://www.bacchusbortarsasag.hu/novenyvedelem-20110525

"Védekezésre mindenképpen felszívódó+kontakt kombinációkat ajánlok. Mivel a virágzás előtt vagyunk, elsősorban rézmentes kombinációkat helyezzük előtérbe,de a rezes kombinációk sem okozhatnak problémát ha megfelelően használjuk azokat.
Peronoszpóra ellen megfelelő pl.: Ridomil Gold MZ, Sereno, Acrobat MZ vagy rezes kombinációk közül: Ridomil Gold Plus, Melody Compact, Curzate R, Kupfer Fusilan WG
lisztharmat ellen: kén (Thiovit, Kumulus)+ Topas 100 EC vagy Folicur Solo, vagy Falcon vagy Systhane Duplo"

Mindenesetre ti döntsétek el, hogy kire hallgattok. Én annyit tudok hozzátenni/elmondani, hogy tavaly (tudatlanságból? véletlenül? nem volt más? már nem emlékszem) én is R.G. Plust (rezet) használtam virágzás előtt, és utána elég sok lett a kötődési problémám. Akkor azt hittem, hogy a rossz időjárás, meg biztos peronosz, ami lehetett is akár, de a mostani eszemmel inkább a rézoxikloridra gyanakszom. Ezt már valószínűleg soha nem fogom megtudni, mert én még egyszer ezzel nem kisérletezek.  

Előzmény: molnartam (25262)