slylecz13 Creative Commons License 2020.05.27 0 0 3734

Szia!

Ezzel pont te vagy képben a legjobban, mert te segítettél nekem a program írásban és annak megértésében.

Ezt sikerült megvalósítanom, lehet, hogy egy kicsit fapados és a következőképpen néz ki:

A galvanikus leválasztás szerintem pipa. A reléket (kékek) is úgy kötöttem be, hogy kapjanak 5.2V-ot, illetve az arduino is 7.5V-ot külön. (Természetesen használva a galvanikus leválasztást a relé bekötésénél.) Ezt LM2596-al oldottam meg.

Érdemes komolyan megszűrőzni és esetleg diódákkal, induktivitásokkal "végigszórni" a lábakat, a nem használtakat lehetőleg nem lebegőben tartani (de áram se follyon pár mikroampernél több).

Itt nagy butaságot mondok azzal, hogy (mivel alapesetben az arduino lábak bemenetként vannak beállítva, hogy a "void setup"-ban beállítom a nem használtakat kimenetnek és ezzel meg is oldódik a zajszedésem :) ?

Mely lábakon ne folyjon pár mikroampernél több?

Az remélem egyértelmű, hogy külön táp kell és/vagy jelentősen védeni kell az Arduino betápját (és lehetőleg nem a Vin-en valamennyit, hanem az 5 V-os sínen direkt 5 V-ot tolni rá).

Ennél a felvetésnél, ha jól értem ezt megvalósítottam az LM2596-okkal.

A két relés eljárást felejtsd el, vannak logikai jelszintről dolgozó kapcsolások, amelyek megbízhatóak. Ezen felül érdemes minőségi(bb) alkatrészeket használni. 

A watchdog csak abban segít, hogy a fagyásból kihozza, de attól még nem lesz elvárt szerinti működésed, ha minden kapcsolás után újraindul a rendszered.

Egyébként amíg diódák nélkül próbáltam, az esetek 80%-ában azt csinálta, mintha gombot nyomtam volna azzal a különbséggel, hogy nem engedte el a reléket kvázi kifagyott...

Aztán diódáztam és ez meg is szűnt. De attól félek, hogy valahonnan mégis szed össze valamit és ismételten kifagy. Ezért gondoltam a "watchdog"-ra.

köszi

Előzmény: Prof (3733)