Nehezet kérdezel, mert rengeteg szempont szóba jöhet a választásnál: legyen vírusrezisztens, öntermékeny, finom ízű, betegségellenálló, bőtermő, kevéssé érzékeny a fagyra stb. Sajnos olyan fát nem fogsz találni, ami tökéletes.
Szóval amit most írok, az nagyon szubjektív lesz, de lassan több mint 10 éve kertészkedek igen gyenge minőségű, kötött talajon. Erre a területre olyan fajta való, amely nagyon jól alkalmazkodik az ökológiai viszonyokhoz. Volt Pannóniám, nem érezte jól magát. Rózsakajszi szintén hamar feladta. Bergeronból volt három, de az egyik kipusztult, a másik kettő most kezdi feladni.
Van egy kb. 15 éves Mandulakajszim, ami lehet, hogy nem a legkorszerűbb, de edzett fajta, sokkal jobban bírja a helyi viszonyokat, mint az előbbi fajták.
Volt Göncim is, de vírusosan adták el nekem a fát, ezért sajnos élvezhetetlen gyümölcsöket termett, ki kellett vágnom. Viszont ezt leszámítva a fa iszonyatosan életerős volt, majd kicsattant az egészségtől. Látván a Bergeronok kínlódását, szinte biztos, hogy megpróbálok vírusmentes Göncit beszerezni, mert ezeket a nehezebb körülményeket eddig messze ez bírta nálam a legjobban.
Van még egy Ceglédi zamatos fa is nálam. Szépen nő, de a termését még nem kóstoltam.
Remélem mások is válaszolnak majd Neked, mert nincs nálam a bölcsek köve, csak egy lelkes hobbikertész vagyok.