confab Creative Commons License 2020.05.24 0 0 45

Ha már - még ha érintőlegesen is -, de véleményt nyilvánítottam a filozófiai irodalomban való  tájékozódást illetően, a leírtakat kiegészítem még néhány szemponttal. Először is még a századforduló időszakában különösen beindult nagymérvű szakosodás, avagy specializáció a filozófiát sem kerülte el, aminek igen jelentős része van abban, hogy átfogó igénnyel íródott, a filozófiai hagyományhoz szorosabban kötődő, az idő próbáját állni látszó (élet)művek alig születtek, és amik ide sorolhatók (pl. Heidegger), azok is erősen vitatottak.

A specializáció két fő iránya, egyben választóvonala a filozófiában is a reál és a humán területek között húzódik. Vannak átfedések, ill. a két terület között húzódó választóvonal átívelésére irányuló törekvések, de a meggyőző teljesítmények ebben a vonatkozásban is ritkák, sőt számos esetben hiteltelenek. (Az utóbbiakkal kapcsolatban javaslom, nézz utána az Alan Sokal nevéhez köthető ismereteknek a google-on. Annyit megelőlegezek, hogy az ő tevékenységéből a humán vonal erőteljes kritikáját lehet kiolvasni, sajnos egyáltalán nem alaptalanul!)

A nick nevedből ítélve feltételezem, hogy inkább a reál irányok érdekelhetnek. Ebben az esetben nehezen tudom elképzelni, hogy pl. Roger Penrose kimaradhatna abból a bizonyos legjobb tízből. Itt van két korábbi Index Fórum topik, amelyik direkt: https://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9125688&la=48346753

illetve érintőlegesen vele is foglalkozik:

https://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9129290&la=103566932

Ezeken a Fórumokon is egészen különböző színvonalú hozzászólások vannak, mint általában. (Egy adott topikot érdemes mindig az elejétől végignézni, mert logikusan így épülnek egymásra a hozzászólások, ezt az „Időben növekvő” opció választásával érheted el.) A komolyan vehetőket a kevésbé komolyan vehetőktől úgy is el lehet különíteni, hogy ha találkozol olyan nickkel, amely alatt színvonalas hozzászólások vannak, akkor rákeresel csak ezekre, tehát az adott személy hozzászólásaira, és ilyenkor valószínű, érdemes más, az adott témához közeli hozzászólásait is megnézni, majd a hozzászólásaiban talált kulcsfogalmakra és személyekre tovább rákeresni akár az Index Fórum részletes keresőjében is, meg más keresőkben.  Rengeteg hasznos részismeretet lehet így felgöngyölíteni.

Az Index Fórum azt hiszem a 2000-es évek elejétől élte a fénykorát, és bár időközben komoly riválisai akadtak, még mindig egyike azoknak a helyeknek, ahol az elmélyültebb, nagyobb lélegzetű hozzászólások megjelennek, amint az sem elhanyagolható, hogy a régebbi, akár már jó ideje szünetelő topikokban is rengeteg hasznos ismeret található.

Ami a filozófia klasszikusait illeti, vannak színvonalas bevezető jellegű, ismeretterjesztő művek. Robert Zimmer két könyve: „Filozófusbejáró”, „A kapu újra nyílik” azt hiszem, mindenképpen közéjük tartozik.

Lehet sok újat nem mondtam, de néhány szempont talán akadt, ami használható lesz számodra.

Előzmény: hiper fizikus (43)