"remélem egyszer majd téged is származásod és nem érdemeid alapján fognak megítélni"
Ugyan nem nekem szólt, de hidd el sokat küzdöttem előitéletekkel. 2003-ban Fokvárosban két melót a bőrszinem miatt nem kaptam meg.
Dolgoztam, tanultam külföldön és bőven voltak előitéletek a keleti blokkból érkezőként, amik hátrányosan érintettek. Nem egyszer az utazások során a magyar (kelet-európai) útlevelem miatt kiemeltek a sorból és faggattak. Szerinted egy ilyen esetben ha nekiállok höbörögni - mint a cigányok, akit nem engedtek fel a kanadai gépekre - hogy jártam volna?
Vagy tudod, ahhoz, hogy külföldön egy-egy közösség elfogadjon vállaltam önkéntes munkákat. A munkahelyement sokkal jobban odatettem magam, mint a helyiek. Néhány hónap alatt leépültek ezek az előitéletek. Velem szemben.
2005-ben, mikor kimentem a bevándorló vízummal Kanadába és elmentem ilyen beilleszkedést segítő tanfolyamokra, ott is ajánlották az önkéntes munkákat. Ezzel kapcsolatot építesz, ajánlásokat szerzel, ami késöbb segíthet.
Előszőr a származásom alapján itéltek meg, kis idő után már az érdemeim alapján. De le lehetett törni az előzőt. De nem cigány mentalitással.
Mi tartja vissza pl. a cigányokat segítő ismerősödet, hogy szervezzen pl. a védenceinek pár szemétszedő akciót? Ez max néhány szemeteszsákba kerül, de még sok esetben szerintem erre lehet támogatót is találni. Pl. http://szelektalok.hu/teszedd/
Borítékolom, ha csak párszáz cigány elmenne egy egy ilyenre, kapna egy kis nyilvánosságot, sokkal többet segítene, mint a százmilliós programok.
De gondolom - előitéletes vagyok, mint már kiderült - az ismerősöd az etnobizniszben érdekelt, úgy tud pénzt lenyulni, úgyhogy olyan akciót nem fog szervezni, amivel csökkennének az előitéletek, a társadalmi elfogadás.