Sziasztok!
Az élesztő hogyan viselkedik, ha eléri az adatlapján megadott maximális ABV-t, de lenne még konvertálandó cukor? Egyszerűen meghal és aláhull? Vagy csak inaktív lesz?
Kérdezem azért, mert az éppen hevesen erjedő imperial stout (eredeti: BrewDog #7 Paradox Jura) tudna papíron 15% ABV-t is, de az élesztő ennél hamarabb megáll (Mangrove Jack M42, 12%). Palackozásnál így nincs értelme cukrozni, hiszen van még benne konvertálni való, de az M42-es élesztő már nem képes karbonálni sem.
Az olasznál azt mondták, hogy ne aggódjak, lesz szénsav, de nem volt rá idő, hogy meg is győzzenek miből és főleg mi csinálná azt, így most félúton tanácstalan vagyok.
Az eredeti terv az volt - recept is említi -, hogy a végén pezsgőélesztő fejezi be a folyamatot, ami 17%-ig képes elmenni (Bioferm Champ pl.). Ezt úgy érném el, hogy az első erjedés után, átfejtéskor beoltom a Bioferm Champ-pal, majd ha azt megette a maradék cukrot, akkor jöhet rá a tölgyfa chips és a rumban áztatott mazsola, majd pár hónap múlva palackozom kis cukorral, amit a maradék pezsgőélesztő fog bubivá alakítani.
Mi a véleményetek, hogyan csinálnátok?
Köszönöm,
Zsolt