stefi001 Creative Commons License 2020.05.13 0 0 1884

Ha komolyabb elvárás van a multimédia egység hangminőségével kapcsolatban, akkor nem elegendő csupán a fejegység cseréje, hanem a hangszórókat is cserélni szükséges (nem részletezve az autók akusztikai adottságait).

A gyári vagy az utólagosan beszerelt autóhifi fülsértő hangját, többnyire a rosszul megválasztott hangszórók okozzák, ugyanis sokkal nagyobb mértékben képesek ronthatják a hang minőségét, mint bármelyik másik komponens (autórádió, erősítő, kábelek).

A rendszer csak olyan minőségű lehet, mint annak leggyengébb láncszeme.

A korábbi DSP-vel kapcsolatos kérdésre a válaszom (amivel bizonyára sokan nem értenek egyet!):

Az autóhifi felesleges, vagy gyenge elemei jelentősen ronthatják a hangminőséget. A hifi láncnak nincs olyan eleme, ami ne rontana a hang minőségén.

Ennek okán egyszerűek a felső kategóriás minőségi szobai rendszerek. Kevés, de drága egységekből állnak össze, éppen azért, mert így a jel kevés "kütyün" halad át. Az ilyen berendezésekben nem használnak ekvalizert, DSP-t, a Loudness, a Bass és a Treble, áramkörökről nem is beszélve) mert az ezek minden esetben jelveszteséget okoznak.  

Több fejegység beszerelésén túl vagyok, de egyik esetben sem tapasztaltam rendellenes melegedést (persze, hibás darabok lehetnek). Az is igaz, hogy a rádió házmérete tekintetében – a jobb szellőzés végett – elsősorban 130-153 mm mélységűeket választottam, kivéve, ha a rádiófészek mélysége kisebb volt, de az esetben sem mentem a 100-110 mm alá. Az 58 mm házmélységgel rendelkező készülékeket a fenti ok miatt elvetettem. Egyébként a kérdésre a válaszom – a saját tapasztalatom alapján – nemleges.

A bootolás általában 20-30” közé tehető. Egyes készülékek (autótól is függ) azonnal indulhatnak. Egyre több fejegység rendelkezik menüben beállítható kikapcsolási késleltetéssel, mely eredményeként az adott időintervallumon belül a korábban beállított funkció indul: például a rádió, navigáció stb. Ha szükséges, erre figyelni kell, s szükség esetén rákérdezni a forgalmazónál.

Milyen Android verziószám, mennyi RAM/ROM?

Az első és második link egyazon készülékről szól. Amennyiben igény, s megéri a plusz ráfordítás, akkor XP6. Ez a készülék IPS kijelzővel rendelkezik, míg a másik (3. változat) esetében nem láttam IPS-re utalást.

Korábbi készülékeim közül pl. egy Android 5.1-es és kevés RAM/ROM-mal is „becsülettel”

(akadozásmentesen) teljesítette a rá háruló feladatokat: egyidejűleg rádió, navigáció, OBDII. Igaz, egyébként jó minőségű készülék volt.

A jelenlegi egyik fejegységem: RAM 1GB, ROM 16 GB, a másik pedig RAM 4 GB, ROM 32 GB. Ezekkel sincs problémám.

Stabil működésű eszközzel a kísérletezgetést feleslegesnek tartom, s meghagyom másoknak.

Egy – sikeres – kivétellel, soha nem frissítettem, ugyanis a gyári paraméterekkel is kifogástalanul működtek a berendezések. A frissítésnek pedig mindig lehetnek kockázatai, minimum labilis, bizonytalan működés, hogy rosszabbat ne említsek.

Előzmény: Sheeny (1883)