Mozo66
2020.05.05
|
|
0 0
15315
|
Olvasgatom a bejegyzéseket a " réz felszivatás " témában . Mi tegnap permeteztünk Sergomil-lal ( a Scudo úgy látom ugyan az ) . Én is csatlakozom ahhoz az elképzeléshez , hogy a gyökéren keresztüli felszívatás vagy a kontakt szer bejuttatása valamilyen módon a levélzetbe nem biztos hogy működik ...szerintem a réz ezen formulája nem alkalmas erre . A kontakt szernek pont az a lényege hogy ne szívódjon fel hanem a felületen maradjon .
A felszívódó rezes cuccokról lehet olvasni hogy hogyan működnek de azt írják , hogy elsődlegesen biostimulátorként működik és másodsorban van gomba baktériumölő mellékhatása . Én a mellékhatás tekintetében a Verticillium elleni hatásra vagyok kíváncsi ez van sajnos jelen az állományban és a kajszi mellett a szilvában is .
Érdekes , hogy bekeverve a szer olyan kék mint a rézkészítmények árnyalatra szinte mint az oldott rézgálic de ellentétben a kontakt szerekkel ez teljesen átlátszóan tiszta . A permetezés után másnap ( ma ) már látható volt a levélzeten a hatás , kifényesedtek kifeszültek a levelek . Semmi más lombtrágyát nem adtunk azért hogy lássuk a hatást . Még 3 kezelést adunk neki a nyáron és jövő tavaszra fogjuk látni a remélt hatást ( vagy sem ) . Van jópár teljesen csonkolt fa az " adok még egy esélyt " kategóriából azokra is kíváncsi leszek mit mutatnak a nyár végére . |
|