Pár éve kerültek "beazonosításra " az alanytermő fáim.
Valamelyik Fórumon , de az elmondott érvek alapján jónak tűnnek az azonosítások.
Nálam a Lótusok elég sok tősarjat hoznak , / lehet , hogy rosszul fogalmazok / vagyis közvetlen a törzs földalatti
részéből újabb hajtások törnek elő. Ezeket oltom , Már több terem , persze ezeket csak a helyükön tudom megtartani, hiszen
átültetni őket nem nagyon lehet .
Egyébként a magonc fákra gondoltam az indításnál, hiszen a vásárolt káki fáim nem tudom mibe vannak oltva.
Érdekes jelenséget figyeltem meg az idősebb fákon , a fa egyik oldala vagy ága már szépen elindult , sőt néhány virágrügy is látszik,
más oldal vagy ágon viszont éppen csak indulnak a rügyek. A múlt évben azt gondoltam , hogy ez valami problémát jelent , nagyon figyeltem
az eseményeket , aztán pár hét elteltével minden rendbe jött - a két oldal azonos lett növekedésben és termésben is.
A Virginiainál volt gyökérsarjam , négy darab, egymás közelében , ezek már szépek , jövőre oltok.
Nagyon lassan nőnek.
Pár éve volt a fagykár , két fámnál csak a törzsek maradtak meg , illetve az egyik törzs elpusztult / biztonsági okokból , ha lehetséges kéttörzsű káki fákat és
kiviket nevelek/ Végül is a káki törzseken nem láttam repedést ,teljes keresztmetszetben elszáradtak.Ezeknél két év termés kimaradás volt.
Ezek valamiféle talján fajták , igen kényesek.
Az egyik Tipónál viszont csak az ágak fagytak el , ennél csak egy év volt a termés kimaradás.
Ugyanerről a Tipóról oltott fák ,Lótus törzshajtásba nem szenvedtek fagykárt, pedig azok teljesen nyílt terepen vannak.
Volt már sok törzs repedés nálam , de csak a kiviknél addig amíg kora tavasszal nem takartam őket.
Az idén minden kivi törzset , amit napfény érhet fehér papírral takartam.
Azokat a kiviket amelyek a kis fenyves erdőmben vannak nem takartam , de nincs repedés náluk , mivel kevésbé éri őket a közvetlen napfény.
Valamely nap kiültettem a Tőled kapott Nikitát , már van vagy egy méteres .
Azt volt vele a problémám , hogy bent volt egész télen , fűtettlen szobában , mégis hozott már vagy harminc centis hajtásokat .
Most naponta igazgatom az árnyékolást , hogy ne kapjon közvetlen erős napot , mert félek , hogy leégeti.
Még a szőrös kivire visszatérve , olyan harminc-negyven darab van nálam , még az azonosoknak tudott fajtáknál is jelentős eltérés van
a növekedésben, van olyan , hogy már látszanak a virágrügyek, máshol még csak most indulnak a levélrügyek.
Még egy érdekes dolog , van egy nem tudom mibe oltott Nikitám , pár éve vásároltam , tavaly már szépen termett , most éppen csak , hogy elkezdett rügyezni.