LyPapa Creative Commons License 2020.04.04 0 0 3664

Bocs, megint belekotty :) A helyzet az, hogy a fűtésünk korszerűsítése kondenzációs kazán beépítését követelte - hála a rendeleteknek, sikerült rendes fogyókúrát előidézni a pénztárcán :( Lényeg, hogy olvasgattam a hozzászólásokat, és egy lényeges dolog elsikkadt: a mai kazánok - a kondenzációsak szinte biztos - Opentherm protokollal vezérelhetők. Ha veszel egy olyan termosztátot, amelyik ezt tudja, akkor gyakorlatilag a kazán vezérlését a helyi fűtési igényeknek megfelelő külső szabályozót telepítettél. Magyarul: kiszedted a vezérlést a kazánból, és oda tetted, ahol több lehetőséged van az adaptív vezérlésre, mint eredetileg volt. Pontosítva: a levegő hőmérséklet eltérése a kívánttól is belejátszhat a fűtési teljesítmény meghatározásába, a kazánban megvalósított kimenő-visszatérő víz hőmérsékletén kívül. De ez utóbbit is le lehet kérdezni, azaz a komplexebb vezérlés megvalósítható, időjárás követést is beleértve.Arról nem is beszélve, hogy az egyszerű on-off termosztáthoz felvehető fűrészfog jellegű hőmérséklet diagram burkológörbét kap(hat), további komfort növekedést eredményezve. Nevezzük ezt a vezérlési pontot A-nak, azaz A1 földszint, A2 emelet. A kolléga írt egy önszabályozó szivattyúról, ez B. Azaz, lesz 3 olyan bemeneti pont, ahol a halvány lilába derengő fogalma sem lesz az illetőnek a vezérlési görbe sajátosságairól, doksi ide vagy oda. A kazánon egyetlen bemeneti pont van - azaz, az A1 és A2 által generált igényeknek (szivattyú fordulat, láng szabályozás, mint minimum) valahova be kell futni, és ez a valami aztán összegyúrja az igényekből a tényleges parancsokat. Nos, én egyszerűsítettem a dolgot, de még nem készítettem el:

- egy-egy ESP8266 figyeli az alső ill. felső szint léghőmérsékletét. Önmagától nem küld semmit, csak ha kérdezik (mini webserveres üzemmód). Aki kérdez, az pl. egy Raspberry, akire a két szelep van bízva - földszint és emelet, valamint a kazán indítása-leállítása a legegyszerűbb esetben. A RP tárolja a távolról betölthető fsz és emeleti kívánt fűrési értékeket, ezeket a pontokat veti össze a két ESP-ről lekérdezett értékekkel, valamint naplózást is végez. Ha most bonyolultabbá akarjuk tenni a vezérlést, akkor az RP-be beépítjük az Opentherm vezérlést, két pontos bementettel, ha a kazánt is kérdezgetjük, akkor 3 pontos lesz a bemenet. Ha ezt megcsinálom, akkor nem kell hozzá mérnökcsapat, csak egy meglehetősen türelmes hátsó fertály :) - emellett az egyszerű, kétpontos termosztát működésre rátettem egy intelligensebb vezérlést. Kisit hosszabb lett a hozzászólás, mint terveztem, bocsánat.

Üdv:LyPapa

Előzmény: Prof (3661)