Eolomea14
2020.04.04
|
|
0 0
22903
|
Kozos hullamhosszon vagyunk. A hasonlosagok temajaban nem vagyok annyira jaratos, hiszen csak TOS es TNG epizodjait lattam.
Amugy nehez hatarvonalat huzni, hogy mi a tiszteletadas, es mi a "kolcsonzes" mas filmbol (konyvbol, festmenybol). Meg azutan, ha tovabb asunk lefele, akkor sokszor rajovunk, hogy maga az ihletest ado film is meritett egy meg korabbi mubol. Peldaul Az Orville Identity ketreszes epizodja nem annyira a TNG Best of Both Worlds-jebol merit[het]ett ihletet, hanem (kovetve vagy kovetlenul) a cseh Carel Capek R.U.R [Rossum Univerzalis Robotjai] szindarabjabol - ami eppen szaz evvel ezelott irodott (es amiben eloszor szerepel a "robot" szo).
Sohasem gondoltam volna, hogy a Family Guy alkotojat egyszer majd zsenikent tartom nyilvan - sot, csodalni fogom. Az Orville-rol kiadott konyvbol is kiderul, hogy Seth M. es tarsai nagyon is komolyan veszik a sorozatot. (Karinthy Frigyes szavaival: a humorban nem ismernek trefat; valoban, meg a viccelodest is komoly tartalomba a'gyazza'k.)
|
Előzmény: Empok Nor (22902)
|
|