HPéter1978 Creative Commons License 2020.04.03 0 0 22891

Akkor ígéret szép szó. :-)

Megértem, hogy nem tetszett, mást vártál és csalódtál.

Az indulat mértékét már kevésbé, de különbözőek vagyunk, el kell fogadni mások véleményét.

Az első évad után én sem tudom kijelenteni, hogy tetszik. Ott tartok, hogy érdekel, van benne ami nagyon tetszik és van ami nagyon nem.

Szerintem a sorozatnak két alapvető baja van.

Túl rövid, egy ekkora történetet legalább kétszer ennyi epizódban kellett volna elmesélni. Ezzel ki lehetett volna fejteni az előzményt és a karaktereket.

Így egy csomó mindent csak úgy elénk tette, hogy ez van fogadd el.

A másik hibája, hogy más mint a többi ST. Nagyon.

Viszont az összes eddigi ST is más volt mint az előzőek. Többé-kevésbé.

Mert mit mondtak a régi fanok?

TNG: mi ez a lagymatag kapitány - mit keres egy Klingon a flottában – miért nincs Vulkáni -  mi az hogy vak a gépész – mi az hogy android – mit keres egy tanácsadó a hídon és hogy néz már ki – mit keres itt az az idegesítő kölyök – ez nem is Trek

DS9: mi az hogy nem hajón játszódik – mi ez a vallásos katyvaz – miért nincs Klingon/Vulkáni a hídon – mi ez a háborús szemét – ez nem is Trek

A VOY talán kevesebbet kapott az elején de az ENT bepótolta főleg az OST-hez kapcsolódó koherencia-zavarok okán.

Amit nem érzek teljesen fairnek, hogy itt komplett, sokévados sorozatokat vetünk össze egy útkereső első évaddal.

Nagyon nem tetszett a sorozatban bemutatott Föderáció. De nem tartom idegennek a Trek univerzumtól.

Mert mit látunk itt a Föderációból? A perifériát, amit eddig nem mutattak meg. Amikor meg mégis az annyira más volt, mint ez? Szerintem nem. (DS9 Orion szindikátus, Kardassziai határvidék)

Ami nagyon tetszett, hogy itt az ellenfél nem a gonosz Voldemort. (Dukat, Dominium, Borg, Xindi, tetszőleges)

Van egy érthető, sőt támogatható célja, és csak az eszközökben különböznek a hőseinktől. Kár, hogy belőlük sem tudtak sokat mutatni, pedig Oh karakterében sokkal több van, mint hogy áll a hídon, és főgonosz-klisékes mormol.

Epizódra levetítve: a csúcspont a Nepenthe, a mélypont a Stardust City Rag.

Hogy teszik-e a népeknek?

Imdb-n 7,8. (OTS 8,3 TNG 8,6  DS9 7,9  VOY 7,8  ENT 7,5)

Én nem adnék rá ennyit, mondjuk 7,0-t, de a 7,8-at 27 ezer értékelő adta össze. A Rottenen nem tudom hányan adták össze a 60%-ot.

1. A sorozatnak Picard a főszereplője. Minden szál nála fut össze és a fő cselekményvonal az ő megváltásáról szól a múltban elkövetett hibái (bűnei?) alól.

2. Hétfőtől-keddig?

Ami kapásból eszembe jut a Föderáció sötét oldaláról…

A telepeseik alól elboltolták a lakhelyüket a szomszédnak, azzal, hogy majd kitelepítik őket. Mikor ez nem jött be elboltolták a telepeseket is a szomszédnak, pedig tudták, hogy az nem kedves népség. Mikor ennek ellenállak leterroristázták őket majd hajtóvadászat indult, melynek a végén tömegpusztító fegyver bevetésével kényszerítették őket megadásra.

Másik esetben a hosszabb/egészségesebb élet reményében aktívan közreműködtek egy faj deportálásában. Majd mikor ez nem jött össze, félrenéztek míg a szövetségesük megpróbálta kiirtani ezt a fajt.

Beavatkoztak egy szövetséges (bár konkurens) nagyhatalom belpolitikájába, megbuktatták  kormány egy tagját.

Végül a non plus ultra: biológiai fegyvert vetettek be. A mi kicsit se utópisztikus

világunkban is legalja népnek tartják aki biológiai fegyvert vet be…

Mielőtt jönne a „de az a 31-es szekció volt” érv.

A 31-es a Csillagflotta része.

A fentiek közül a Flotta egyet nem hagyott jóvá, mikor Sisko vegyi fegyvert vetett be a Maquis ellen.

A többi mind a Flotta jóváhagyásával és közreműködésével történt.

Tényleg olyan nagy ugrás innen a „leszarjuk mi lesz a Romulánokkal” álláspont?

3. Ok nélkül?

A Nemezisben a Romulánok ki akarták irtani az emberiséget. Ok mi tudjuk, hogy az egy kis frakció műve volt, de az átlag Föderációs polgárnak is az orrára volt ez kötve.

Plusz menekültek, azokat senki sehol nem szereti.

Ettől függetlenül Romulánokkal szembeni utálatot én nem láttam a sorozatban, közönyt annál inkább. Persze jobban tetszene, ha a Csillagflotta legalább úgy tenne, mint aki szégyenli amit csinált. Illetve nem csinált.

A Szintetikusok elpusztították a Marsot, és senki nem tudja miért. Persze, hogy senki nem akar Androidokat gyártani, mikor senki se tudja mikor és mitől kattannak be legközelebb.

4. Azok a Marson érző lények vagy szerszámok?

Kívülről hasonlítanak az emberre, de belül van bennük bármi, ami csak egy kicsit is emlékeztet Data-ra?

Időnként én is úgy érzem, hogy a WIN 10-nek lelke van, méghozzá gonosz lelke. :-) De ettől még végezze csak a rabszolgamunkát a nyomoronc.

Érted mire akarok kilyukadni? Marha nehéz meghúzni a vponalat, hogy egy intelligensnek tűnő gép az még eszköz vagy már személyiség. A TNG szerintem legjobb része foglalkozik ezzel. Illetve Data a komplett sorozaton plusz a Mozikon át keresi a választ.

5. Én nem láttam, hogy bárki is gyűlölte volna a Romulánokat a sorozatban.

Nem éreztek irántuk szánalmat, de a Birodalom nem is tett ezért semmit.

A Domimium háború egy pillanatnyi érdekszövetség volt és ezt mindkét fél nagyon jól tudta. Meg azt is, hogy a háború után esküdt ellenségek lesznek. (már az alatt is mentek az egymás elleni akciók)

A Nemezis végén lehet, hogy kialakult valami megértés a Picard és Donatra között, de ez kivetíthető a két kormányra is? Pláne, hogy a Romulán kormány abban a pillanatban épp nem létezett.

6. Volt ehhez elég hajójuk valaha is, hogy elköltöztessenek mindenkit?

A Domínium háború veszteségei után?

7. Ezt még az ST XI felejtette el megmagyarázni :-)  Persze itt meg lehetett volna, ha van rá idő – lásd fent az évad hosszára vonatkozó panaszom. Meg akarat is kellett volna a magyarázatra.

Ugye az ilyen magyarázatokkal az a baj, hogy ha nem nagyon jók, akkor megette a fene. Maradjon inkább rejtély.

8. A kimenekítés félbeszakadása miatt megszűnt a Birodalom központi kormányzata és az egész népség szétszakadt frakciókra. Már csak azért is mert nem mindenki vágyott vissza az elnyomó rezsim alá.

Az egyiknek több erőforrás jutott, a másiknak kevesebb. A Tal Shiarnak is volt egy igen jelentős flottája a DS9-ben. A Zhat Vash pedig a Tal Shiar-on belül működik és rendelkezik annak erőforrásaival.

Az sokkal jobban zavar, hogy a hajók tervezési elvei köszönő viszonyban sincsenek a korábbi Romulán hajókéval. Pedig nem került volna semmibe koherens harci madarakat rajzolni.

9. Nem menekültek, hanem a barátai. Nem azért laknak nála, mert nincs hová menniük.

Asszem van arról valami képregény, hogy miként barátkoztak össze.

Mondjuk ettől a szomszéd sci-fi univerzumban is idegbajt kapok, miért kell kézikönyv egy sorozat/film megértéséhez. :-(

10. Minden ST sorozatban volt egy idegesítő gyerekszereplő. Hogy minek azt nem tudom, de  itt Elnoré a megtiszteltetés.

Pont annyi értelme van, mint Jakenek/Nognak és Wesnek a sorozatuk első évadában.

Vagy kezdenek vele valamit vagy megmarad vicces csókának.

11. Raffiból Picard csinált roncsot, lásd a 12-nél.

Ami a JL-t illeti, Riker-Egyes, Data-Bádogember, Kim-Csillagflotta, Seven of Nine – Hetes, Tuvok-Vulkáni Úr.

Nem értem mi a probléma…

12. Picard önérzete nem volt képes elviselni, hogy a Flotta nemet mondott neki.

Duzzogva elvonult a birtokára, elmélkedni a múlton és küzdeni a démonaival.

Közben Raffi élete tönkre ment, elvesztette a munkáját, a családját és a szeretett kapitánya rá se nézett.

Hetes meg abban a káoszban él és próbál rendet tartani amit a félbemaradt kimenekítés okozott.

A sorozat egyik legjobb vonala, ahogy Picard szembesül azzal, hogy mit okozott és keresi a megváltást. Ezért is akarja megmenteni Sojit a Datahoz való kötődése mellett.

13-14. A kockán Soji megfigyelésén túl is történtek dolgok.

Egyébként szerintem Maddox  direkt azért küldte Sojit a Kockára, mert ott vannak a Romulánok, egész pontosan Ramdha.

Igazából az a történetszál nem kapott teret, hogy mitől állt le a Kocka. Ha jól értettem az Intelemtől buggyantak meg az aktív dolgozók.

Hm… Kapcsolatfelvétel? Ott a Borg miatt érzett rémület a legrosszabbat hozta ki Picardból, bárkit képes lett volna feláldozni, ha a csaj nem állítja meg.

Picard elmondja Hughnak (vagy Hetesnek?) hogy még mindig kísérti Locutus, és a tudat, hogy van visszaút állította helyre a lelki békéjét.

15. Egy kósza kézfogásból ez kissé elhamarkodott feltételezés.

Nem mondom, hogy nem ez lesz az irány, de inkább valószínűsítem a Raffi-Elnor vonalat.

De amilyen világot élünk, ha ma lenne TNG Troi nem Rikerrel jönne össze, hanem a dokival, :-(

16. Ez olyan, mint mikor a DS9 utolsó évadában előhúzták a kalapból Sisko anyját.

Ha akarom okés ha akarom nem.

Miért Spinert hozták be eljátszani a saját fiát? Mert jól játssza. :-) Spinernek minden (fé)őrült tudós szerepet! :-)

Nyilván fanservice mint Riker megbízoz kapitány.

17. Ezen a módon nem lesznek.

Majd lesznek más módon. Talán - Narissa halhatatlan szavaival – megtanulnak dugni.

(azért volt egy szövegkönyve a csajnak)

18-19. Lásd fentebb. Szerintem Picardnak ott és akkor meg kellett volna halni, aztán kisült, hogy lesz még egy évad.

És tudod mit, a legénység nélküle is elvinné a sorozatot.

20. A logikusak azok a Vulkániak, ezek Romulánok. :-)

A Zhat Vash célja a Világvége megakadályozása, évszázadok (évezredek?) óta készülnek a Pusztító második eljövetelére. Annyira hittek a szent célban hogy hagyták pusztulni a saját népüket.

Azok után, hogy önként megnézik az Intelmet tudván, hogy tízből kilent belepusztul olyan hihetetlen ez?

Akkor ki itt ebben a sorozatban a jó és a rossz?

Tényleg az a bajod, hogy nincs Fekete és Fehér? Szerintem pont ez a legjobb az egészben.

És Picard felteszi erre AZ EGÉSZ VILÁGOT!

Nem példa nélkül való a Trekben.

Sisko a Féregjáratlakók/Próféták jóindulatára bízza az Alfa kvadránst többször is.

Janeway a Q-k jóindulatára bízza az Univerzumot.

Ez a része nagyon TNG-s volt, erő helyett diplomáciával megoldani a konfliktust.