Néztem videót egy Napa-Völgy-i borász ültetvényéről (többek között) és rájöttem, hogy az utolsó pásztámból nem a madarak ették le a szőlőt hanem gépi szüret volt. ;-)
Aztán "jártam" a Taljánoknál is akik a Guyot-művelést igen sokféleképpen módosították. Bár én csak a leírásaitokból ismerem de egyik sem volt váltócsapos csak egy egyrügyes csap meg egy szálvessző, ja és hagytak pár meddő hajtást a tókefejen év közben gondolom biztosításnak. És nekem ez úgy tűnt, hogy évről-évre változtatják a lekötés irányát hacsak nem már eredetileg is két oldalra vezetik el a szálvesszőt viszont a 40 éves tőkéiknél festeni sem lehetett volna szebbet.
Amúgy kipróbálnám ezt a művelési módot az idén elkezdett fiatalításban. Ha ez lehetséges illetve van értelme.
A vezető szálat levittem 100 cm-re (130-ról) és olyan 70-75 cm-en elvágtam a törzset majd a két hajtás egyikéből kar lesz nevelve.
De hogyan tovább ha Guyot művelésre szeretnék átállni? Jövőre metszem vissza a vezető szál alá?
A meglévő 3/4 rész idős ültetvényben nem okoz gondot hagyni 1-2 hajtást a törzs földhöz közeli részén amit jövőre elmetszek a vezető szál alatt illetve kivágom az öreg törzset.