Éppen néhány hsz.-al korábban írtam olyasmit, hogy több szempontot is mérlegelve alkalmasnak látom
Asanoyamát a mostani Ozeki promócióra. Most, hogy előkerült ez a 2 x 10 - 5 és 2 x 11 - 4 -eredménye,
egy kicsit vissza-nézegettem az elmúlt évek-beli promóciókat és azért azt meg kell mondani, hogy akár
mennyire is nem kőbevésett szabály az utolsó 3 torna alkalmával megszerzendő minimum 33 győzelem
valamint ugyanígy, nem kőbe vésett ajánlás az se, hogy a promóciót közvetlenül megelőző alkalommal
ebből legkevesebb 11 győzelemmel kell kachikoshi-t elérnie a jelöltnek. Mindezzel együtt a stat. táblák
vizsgálatakor azt is láttam, hogy a többieknek - szinte kivétel nélkül volt 12 - 3 , sőt esetenkint még 13
- győzelmes kachikoshi eredményük is ebben a promóciót megelőző folyamatban, még az egy tornával
hátráltatott Takakeisho -nak is, (Hakuho -nak 2 x 13 - 2, Kakuryu -nak 1 x 13 - 2, Takakeisho -nak is 1 x
13 - 2, azután Goeido -nak 2 x 12 - 3, Takayasu -nak pedig 1 x 12 - 3. Ugyanakkor például Goeido - t az
utolsó 3 tornán összegyűjtött 32 győzelem mellett léptették elő, tehát Asanoyama esete nem rendkívüli
esemény ebben az értelemben.
Ugyanakkor Goeido promóciója idején (Aki 2014.) szó nem volt arról, hogy nem lett volna éppen Ozeki-
rangú Rikishi. Ketten is versenyeztek rajta kívül az Aki Basho - n, Kisenosato és Kotoshogiku is. Szóval
eléggé összetett probléma ez és az egyes promóciók történetének a titka épp olyan mély lehet, mint a
Bajkál tó vize.