dave_dömper Creative Commons License 2020.03.23 0 0 5564

Ahogy Ura - t nézegettem az esetileg felrakott video - linkeken, valamint éppen a Sandamme-"playoff"-

on vívott meccsét, mostanra felszedett már jóhéhány kilót magára. Szerintem ez szinte szükségszerű,

például Ishiura is úgy 10 kilóval testesebb, mint egy - két évvel ezelőtt és szemmel is jól láthatólag ez

nem ártott meg a mozgás-kultúrájának, viszont ezáltal nagyobb lett a mozgástere és nagyot fejlődött

ezáltal a sumo - ja is. A mostani, egészen kiváló szereplése sem a véletlen műve volt.Ennek szemmel

jól látható következményei vannak Ura esetében is, elsősorban a mozgás-gyorsaságában és az általa

alkalmazott különféle technikai megoldások kivitelezésében. Fejben azonban látszólag nincs változás

és éppen a rájátszásban is egy igen látványos figurát bemutatva teremtette földre az ellenfelét, olyan

gyorsasággal - hirtelenséggel, hogy annak még - csak felocsúdni sem volt ideje. Tehát szerintem neki

még a Makushita-ban sem lehet sok problémája az ottani ellenfelek nagy többségével. Az igazi gondok

majd a Juryo-ban jönnek szembe, ahol csapatostúl kerülnek sorra a Makuchi-t a korábbiakban megjárt

(onnan esetleg már ki-kopott, vagy éppenséggel, az oda még csak mostanában feltörekvő) Rikishi - k.

Azért nagyon remélem, hogy ezt is kezelni - képes lesz majd. A 15 - napos, folyamatos hirighez pedig

(sajnos) kénytelen - kelletlen, ismételten hozzá kell szoknia.

Terunofuji esetében úgy látom, hogy - amellett hogy szerintem képes lesz megkapaszkodni a Makuchi-ban, akadnak majd problémái. Az egyik éppen az, amiről írtál, vagyis, hogy ismételten bele kell szokni

a 15 napig tartó folyamatos húsdarálóba. Másrészt a mai sumo-ban - legfőként a legfelső osztályban -

már nagy a tét és azért akad itt is épp elég technikailag kevésbé képzett, vagy éppen fogyatékosabb

fegyvertárral rendelkező Rikishi, így az összecsapások kíméletlensége, és különösképpen a legutóbbi

időkben kissé elfajult (épp ennek köszönhető a sok sérülés - rásérülés, ami a rangra, korra és a fizikai

állapotra tekintet - nélkül is képes megtizedelni a mezőnyt. Ennek még a nagyobb tömegű és magas

test-tömeg-középpontú Rikishi-k is (mint például éppen a mongol ex-Ozeki) alaposan ki vannak téve

- szolgáltatva. Ráadásul nyilván nem véletlen az sem, hogy mindkét térd-hajlatán öles bandázst visel,

szóval van elég kockázati tényezője, amivel számolnia kell. A torna vége felé leeresztés tekintetében

totál hasonló szindrómát látok, mint például Mitakeumi esetében (érdekes módon nagyon hasonlóak

a fizikum-beli adottságaik és ily-módon a mozgási kultúrájuk - készségük). Fantasztikus, hogy a 192

cm magas és kb 160 kiló össz-tömegű Hakuho milyen csodálatosan képes mindehhez az adottságbeli

megkötöttségeihez alkalmazkodni. Az hiszem, hogy a versenyzői nagyságnak ez is egy az elegendő

feltételei közül (még ha nem is kizárólagos, de mindenképpen szükséges, és a fej-béli adottságokról

már nem is beszélek.