Tegnap voltam a birtokon.
Délután már jó nagy szél volt, ennél nagyobb nem szokott lenni, így "élőben" tudtam tesztelni viharos szélre a füstölést.
1. az biztos, hogy jól be kell öltözni. de ez megvolt, vastag nadrág, alá cicanadrág :) husanka kapucnival az igazi, tökéletes. "szélmellény" polár mellény. jó ha mellénnyel erősítünk, mert szabadon hagyja a kezeket. a bakancs is jó volt, ebben soha nem fázik a lábam. védőszemüveg is jól jöhet, a szél és a füst (valamint esetleges tűz zsarátnok ellen. esetleg valami a szájra. úgyhogy öltözet kipipáva.
2. tűzgyújtó eszköz: gázgyújtó, gyufa nem működik. jobb 2 db, nehogy kifogyjon :) és 2 helyre rakva, nehogy otthon maradjon.
3. száraz fa van elég, meg metszési nyesedék, de ég az is egy idő után, de főleg füstöl, de az a jó.. még gaz is van, lehet füstölni.
találtam egy jó helyet, egy hirtelen kipusztult (vírus?) Silvercot helyén lehet halmozni. uralkodó szélirány é-ny. így é-ra teszem az égetendő anyagot. csináltam próbagyújtást.
a szél össze-vissza fújta a füstöt (még szembe is néha), ami jó, csak majd füstöltkolbász leszek :)
meg vigyázni is kell, hogy a tűz így nehogy belém kapjon, mert akkor meg sült ökör leszek :)
---
és cikk a fagykárcsökkentésről:
https://www.agrarszektor.hu/noveny/hetvegen-visszater-a-tel-de-mit-tehetunk-a-fagykarok-ellen-mutatjuk.20357.html