SzucsCsaba Creative Commons License 2020.03.19 0 0 14551

Az én módszerem ez:

• valszeg, hétfő és kedd éjszakája, hajnala lesz a kritikus, szerintem -5 - -6 foknál értelmetlen kiskerti módszerekkel szállított fagy ellen védekezni, el kell akkor engedni, sajnos, főleg, ha erős széllel párosul
  • ha kisebb fagyok lesznek (ezt hőmérséklet mérésével, illetve közeli meteorológiai előrejelzésekkel ez kalkulálható, pl. https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/magyarorszagi_telepulesek/), akkor:
  • valamiféle szélpajzs felállítása a fa északi-északkeleti oldalához, amivel lefogom az erős szél hatását (elfújná a meleget és a tűz égése is problematikus), szélpajzsnak nagyobb felületek felállítását gondoltam, pl. régi rossz faajtók, ponyvák egy stabil vázon
  • azután tűzrakóban/vashordóban tűz rakása, gyújtása, régi olajos, vashordókkal elvileg elég szépen lehet melegíteni és szabályozni a tüzet a fedelével, nem kell, hogy egyből elfüstöljön a cucc
  • amit még szoktam, hogy fóliákkal, geotextíliával a fatányért körbetakarom a lehűlés előtt, és a kritikusabb órákban megnyitom, amivel fékezem a kisugárzási fagy hatását, de ennek lehet, hogy nincs számottevő hatása, a múltkori enyhe fagynál mintha fél fok hatása lett volna 1-2 órára (a visszatartott talaj hője)
  • az utánad szóló módszere is lehet, hogy műxik (egy kis üvegházhatás hőre), én alul valami nagyon fékezett habzású pici tűzzel (pár nagyobb gyertyával?) tartanám, vagy minimalizálnám a hőveszteséget

Persze, lehet, hogy ezek már semmit sem fognak érni a következő napokban...

Előzmény: Péter_33 (14548)