Sziasztok!
Bár nem engedélyezéssel kapcsolatos, mégis ebbe a topikba illik a leginkább a kérdésem( és akár “engedély nélküli építkezés a szomszéd telekre” alcímmel mégis beleférhet).
Üdülő övezetben , folyóparton, domboldalon lakunk. A házak itt a dombtetőre épültek , a telek ( 10x25 m) aljában, utcafronton nekünk van egy kétállásos garázsunk, melynek a tetejét terasznak használjuk. A telekhatárokat javarészt sövények jelölik.
Három éve költöztünk ki ebbe a családi nyaralóba. Ugyanabban az évben megvették a szomszédos telket , s míg mi nyaraltunk, felhúztak egy garázst közvetlenül a miénk mellé. Így azonban már utcáról is látszik, hogy a garázsuk a házunk elé került. Szerettem volna szóvá tenni, de párommal végül úgy egyeztünk , hagyjuk , mert már úgyis áll, lebontatni nem akarjuk velük, na meg lehet a mi ezeréves , kézzel készült telekrajzunk már nem helytálló...”csaknem építenének ránk”...végül a kerítésünket srégan építettük, így még pár négyzetmétert veszítettünk.
Aztán engem csak nem hagyott nyugodni a dolog, kimérettük a telkünket és bebizonyosodott, hogy majd’ 1,5 méterre “átlóg” hozzánk a garázsuk, ránk építettek.
Ritkán járnak ki, de tegnap a jó idő kihozta őket (a garázsajtókat csinálták éppen), rákérdeztünk miért oda építették. válasz: nem tudják, így adta magát, így még jó kis virágágyásra is jutott hely. Rajzuk nincs, “fingjuk nincs” a határokról, így esett...
Nem tudom lehet-e valaki ilyen süsü vagy csak tetteti !? Feltételezem , engedélyük sincs, mindjuk ez errefelé amúgy is megszokott dolog.
Engem mostmár tényleg bosszant a dolog, mert 1.ami az enyém, az az enyém, 2. elvették a panorámámat a folyóra, 3. nemcsak én látom őket a hálómból, de ők is engem😬, meg így egészében zavarja az intimitasunkat, így sokkal nagyobb rálátásuk van a mi kertünkre, 4. nagyobb autóink vannak, mint korábban és a régi, szűkös, alacsony garázs bővítésének gondolkodunk, az a 1,5 méter pont kellene, mivel a telkek 10 m szélesek, minden centi számít, nemhogy méterek.
Kérdés: mit lehet a dologból kihozni. Legkényelmesebb lenne eladni nekik azt a területet, de én nem szeretném az ízléstelen építményüket és őket a házam előtt. Szívem szerint arrébb rakatnám velük az egészet, de kérhetek tőlük ilyet? Egyáltalàn lehetséges egy ilyen garázst egyik oldalt elbontani, másikon kibővíteni? Az egész félig földbe vájt, betontéglákból készült, a teteje is betonozva, járólapozva van...
Mik a lehetőségek? Merre , hova induljak el?
Minden véleményt, tanácsot szívesen veszek! Köszönöm !