diospyros Creative Commons License 2020.03.09 0 0 802

... én írtam :) a Costata-ról.

Persze ez csak egy évjárat volt, de 50 db gyümölcsös minta. Sajnos almával érlelve is maradt egy kis csersav benne, mint néha a Tipo-ban.

Korábbi kérdések voltak:

- Chioccolatino: tény, jól poroz. megfigyelhető, hogy a messzebb levő fák gyümölcseiben kevesebb mag van, ami logikus, de van, hogy a közeli fáról szedett gyümölcsben is csak 1-2 db van.

minél több mag van benne, annál édesebb, keményen. (az amúgy keményen csersavas fajta).

talán ez az előnye.

hátránya: kevesebb gyümölcshús, kb. 1 hónappal rövidebb eltarthatóság. (magfüggő is.)

facebook/datolyaszilva oldalamon (lejjebb görgetve) részletesebben is írtam erről. 

- hibrid kákik: tény, sokkal jobb a fagytűrésük.

de.

1. sok fajtának az íze rosszabb (lásd pl. Rojo-hoz képest.)

lásd fórumtársak véleménye is, pl. 55Judit >> Rosseyanka (Russian Beauty)

De pl. a Nikita egész jó.

De.

2. a gyümölcsük 2-3-szor kisebb (vagyis harmada. vagy akár negyede, lásd pl. Pieper.)

de rossz fekvésben nincs más választási lehetőség.

UGYAN az idei tél szinte mediterrán volt, sajnos még mindig eléggé északra vagyunk (nem tudunk elmenni :) egy március 1-i -18 fok (lásd 2018), sarkvidékről ide"tévedő" fagy lehetőségéhez, ami akár 5 éves korig kipusztítja az ázsiai fajtákat (oltás föld alatt: "csak" arra jó, hogy a nemes és ne az alany induljon újra, de elveszik 1-2-3-4-5 év is akár).

idősebb fákat is megviseli, ágak, vázágak fagynak le. az évben nem lesz termés.

extra bónusz: ezek a fák pár évig erősen hullajtják a termést, mert a testük, vegetatív részük regenerálására törekednek...

+ végszó:

de természetesen azért érdemes ázsiaiakat is ültetni, mert nagyobb a termés, jobb az íz.

és 1-2- 10 fát meg lehet védeni takarással. csak 1-2 napról van szó.

Előzmény: lion840621 (793)