Kalapos Klementina Creative Commons License 2020.03.09 0 2 8859

"Bőven 40 felett , egy férfiak uralta munkahelyem volt . A hatvanas létszámból (iskolázott közeg)  összesen 4-en voltunk nők . Soha , egy percig nem éreztem magam hátraszorítva , hátrányosan megkülönböztetve ."

Ilyen helyzetben nem az van hátraszorítva, aki ott dolgozik, hanem aki nem jutott hozzá ahhoz a munkahelyhez. 60 emberből 4 nő azt jelenti, hogy a nők sokkal jobban nem jutottak hozzá ahhoz a munkahelyhez. Vajon miért nem?

A nagyobbik lányom építőipari szakgimibe ment, mindenki le akarta beszélni erről a pályaválasztási tanácsadások során - kivéve a matematika tanárát és engem -, mindenki azt hajtogatta, hogy válasszon nőiesebb lehetőséget, pl. valami művészeti iskolát. A mostani, szakgimis osztályából mindenki tovább akar tanulni - szerencsések, mert aki nem gondolta komolyan a dolgot, az otthagyta eddigre a sulit, így most ők a legszínvonalasabb osztály -, mégis, a 18-20 osztálytársból hárman vannak lányok. Nyilván ők hárman amúgy már előnyben vannak, pl. ha csak az osztály egy része vehet részt valamilyen programon, akkor legalább egy lány mindig benne van abban az osztály-részben, meg a tanárok is kicsit jobban állnak hozzájuk (ahogy a pedagógusképzésben is örülnek a tanárnak készülő fiúknak, az oktatás során), tehát ha már ott van, akkor nem igazán jár rosszul... De odajutni, egy nem nőiesnek tartott úton járni, az elég nagy ellenállást vált ki a tanácsadókból, pl. Ha nem figyeltem volna kicsi kora óta az affinitásait, és nem lettem volna teljesen meggyőződve arról, hogy a műszaki rajz, anyagismeretek és geodézia sokkal jobban fogja érdekelni, mint a szavannák élővilága meg Afrika népsűrűsége, akkor simán lebeszéltek volna a nem nőies útról, mégpedig pontosan így megfogalmazva. Válasszon nőiesebbet.

Aztán csodálkozunk, hogy a lányok nem választanak gyakorlatias vagy stem szakmát. :)

És igen, ebben nagy szerepük van a nőknek is, hisz amúgy a teljes kör, ami körbevett minket az oktatásnak ezen időszakában, mind-mind nő volt. Vagyis a nők nagy része elfogadja ezt a sztereotipizálást, és alkalmazkodik. Többek közt ez is ok.

Valóban rosszul nevelik a lányokat, ebből így nem lesz egyenlő munkaerőpiaci hozzáférés - de még egyenlőbb se... :)

Előzmény: Anyóca99 (8849)