Dmitrij Petrovic
2020.03.05
|
|
0 0
44471
|
Igazad van Gyula! Igy volt, ahogy mondod! :D Félve is irtam ki a kérést, kérdést, mert tudtam, hogy szivedre fogod venni! :P Az a helyzet, hogy bár fagyállóság, növekedési erély stb optimális lenne a virginiana minden fajta alá, gazdaságilag nem biztos, hogy az a legjobb. Mivel szeretnék ezzel a fajjal foglalkozni, ha nem is főállásban, de kicsit jobban mint a hobbi szint, és szeretném értékesiteni az oltványaim egy részét, akkor bizony a lotus is kelleni fog. Amig a 100 lotusból 50 oltható már 1 éves korában is, addig a virginiából 0. Második évben már a lótusz 100%ban oltható, a virginiaból ekkor lesz kb 40-50% oltható és csak a 3. évben éri el a 80%os olhatóságot..... Ez jelentősen megdrágitja a virginianara oltott fák előállitását, ami az eladási árban is nyilván tükröződik.
Másrészt vannak olyan fajták amik nagyszerűen birják a fagyot lotuson is, pl costata vagy fennio és egyelőre a nikita is jól teljesit. Mig pl a kavkaz abszolút esélytelen, nagyon ritka, amikor teljes egészében beérnek a vesszők.
Ezért gondoltam, hogy legyen mindkettő, saját felhasználásra is(kisérleti ültetvény, egyelőre egy fél hektáron) illetve a túltermelést értékesiteném. Igaz egyelőre van kb 800-1000 lotus magoncom, de igazából a jóból sosem árt a sok, főleg ha fa..... :)))))
A kivis témához én csak annyit tudok hozzászólni, hogy szintén egy fórumtárstól kaptam 1 éves magoncokat, !!szabad gyökeresen!!! elültettem, és beoltottam még az évben. Ez sok gyümölcsfánál sem nyerő, a kivinél bejött. 4ből 4 megeredt! Pedig egyik sem volt fél centinél vastagabb! A tomuri kb 2 méterre nőt rajta, a Tuscia 3. Persze ez valószinűleg annak is köszönhető, hogy a Tusciat jobban pátyolgattam. :D Ha vastagabb, erősebb alanyokat akarsz, akkor locsold éjjel, nappal! Szerintem! |
Előzmény: Gyula20 (44469)
|
|