Valamikor volt az, hogy a nők gyerekeket szültek, akár olyan férfiaknak is, akik nem akartak gyereket. A nők gyerek iránti vágya felülírta ezt a tisztességes hozzáállást, hogy nem kényszerítjük a férfiakat, hogy apák legyenek. Nem mellesleg ezzel meg is fogták a férfiakat.
Aztán jött az, hogy el kellett kezdeni nevelni a nőket arra, hogy ez két felnőtt ember közös döntése kell legyen, csak akkor, ha a férfi is akarja, és főleg, csak annyit szülj, amennyit magad is el tudsz tartani... Lett is jó kis gyerekszámesés, ami a nők hibája természetesen - bár a férfiak még most is maguk gondoskodnak az óvszerek eltüntetéséről, nehogy a nő kilopja belőle az anyagot, stb, de azért ez a korrekt nevelés sikerült annyira, hogy a nők nagy része úgy fogja fel, hogy a férfival közösen, a férfi beleegyezésével legyen gyerek.
Most ennek a mintájára képzeld el, hogy mi lesz abból, ha most mi kitaláljuk, hogy a gyerek egyenlő mértékben dolga az anyának és az apának, és a nők úgy vállalnak gyereket, hogy arra számítanak, hogy válás esetén csak félidőben kell róluk gondoskodni, másik fél időben az apa fogja ezt tenni - és közben meg az apák jó része a közepén felülvizsgálat keretében bejelenti, hogy ezt ő mégse akarja, benne nem elég erős az, hogy ez az ő dolga lenne, stb.
Most van egy helyzet, amiben biztos, hogy lesz valaki, aki gondoskodik a gyerekről, mert az anyának kötelessége. Ha ez megrendül úgy, hogy a következő lépés még nem ilyen stabil, az elég gáz lesz.
Én elhiszem, hogy a férfiak egy része erre képes és akarja is. De tudom, hogy közel sem általános. És még mindig biztonságosabb a gyerekek szempontjából, ha van valaki, aki mindenek felett dolgának érzi a gyereknevelést, mint ha a gyerek két szék közt a földre ülhet.
_Meggyengíteni_ az anyák kondicionálását a gyerekükről való gondoskodásra veszélyes, ha nincs emellett egy elég erős "mindkettőnk dolga a gyerek" kondicionálás.
És nem, soha nem lesz úgy, hogy "annak szüljön/nemzzen gyereket az ember, akit megfelelő mértékben ismer", mert általában az emberek nem ilyen racionálisak. Tudom, kit érdekel az általánosság.
Tehát: elméletben igazat adok neked, valóban jó törekvés lenne.
De ugye a konkrét helyzetben egyik fél sem viselkedett okosan már abban a pillanatban, amikor a terhesség létre jött. Jó, a nő olyannak szült gyereket, akit nem ismert - a férfi meg olyannak nemzett gyereket, akit nem ismert, semmivel nem volt jobb, mint a nő.
Amúgy én elméletben többek közt azért is támogatnám a váltott elhelyezést, mert érdekelne, mi történik a munkaerőpiacon, ha hirtelen az elvált apáknak kicentizve ugyanannyira lenne dolguk a gyerek, mint az elvált nőknek. :)