"Azért vagyok képtelen megérteni, mert az anya által műveletek és mondottak ismeretében én ebben szinte teljesen biztos vagyok. Ha nem ez lenne mögötte, akkor bizony nem lehetetlenítette volna el a láthatásokat. Márpedig azt tette."
Nem is voltak láthatások, ha a te rendszeredben gondolkodunk. Egyébként pedig nem lehetetlenítette el a láthatásokat annyira, mint az apa. Ha csak párszor is, de elvitte a gyerekeket játszótérre, egyéb helyekre, hogy az apa láthassa őket. Megtehette volna azt is, hogy kiviszi az anyja házának kapujába őket, hogy "be nem jöhetsz, de nézd a gyerekeket egy órát, itt vannak". Ha nem is sokszor, de aktívan elvitte egy olyan helyre a gyerekeket, ahol az apa is tartózkodott. Ezt az apa egyszer sem tette meg, pedig a szétköltözés óta már több mint kétszer annyi ideje vannak nála a gyerekek, mint amennyit az anyánál voltak.
"De nem kéne ezen végre túllépni? Írtam már."
De, túl kéne. Csak az nem fog egyik pillanatról a másikra megvalósulni. És úgy biztosan nem lesz valami gyors, hogy tulajdonképpen a férfiak álláspontja ebben a kérdésben nem is egységes. A férfiak nagy része még a mostani időkben sem látja a gyereknevelést az apa dolgának. Rendszeresen vannak olyan férfiak, akik befenyegetik az anyát azzal, hogy a gyereket elveszik tőle, aztán meg arra a kéthetente két napra se lehet őket a gyerek mellé könyörögni, és ha az anya nem pakol elég tiszta ruhát a gyereknek, akkor mosni se képesek rá. Ahogy GabikÁnak szoktam mondani, még az AI is elismeri, hogy több apa idegenedik el magától a gyerektől, mint ahány elidegenítés van. Honnan kellene tudnia egy adott nőnek, hogy az apa részéről épp mivel áll szemben? Lehet tényleges gyerek utáni vágy vagy lehet üres fenyegetőzés. Amíg a férfiaknál nincs erre álláspont, nincs megfelelő szélességben szerep, addig ezen nem lehet túllépni, nincs hova.
Én is pártolnám, ha az alap joggyakorlat a váltott elhelyezés lenne. De azért kérdezzük már meg erről az apákat is, mit gondolnak. Mert hogy pár tucat ezt szeretné, az oké. De azért jó lenne tudni az arányokat.
A joggyakorlat nyilván az általánosabbra épül. Persze, lehet ezt úgy intézni, hogy alap a váltott elhelyezés, amennyiben az apa beleegyezik, mert ha nem, akkor az anyánál van a gyerek - na de hogyan stabilizálod akkor az anyaszerepet és a vele járó kötelezettségeket, ha eleve nem tudja az anya, hogyan, mivel számoljon egy esetleges válásnál? Így se születik túl sok gyerek, gondolom, az anyaszerep labilizálása biztosan megdobná a gyerekszületéseket...