Már túl vagyunk, oltáson, utazáson. Déli részen még csak-csak érdemes, de Bogota, Manizales, Medellin, Santa Marta nem szükséges, a dokinő tulképpen le akart beszélni. Én Sárgaláz, meg Hepatitis ( van hajlamom "rosszmájúnak" lenni) ellen belövetem magam, de szeretem túlbiztosítani a dolgokat ilyen téren. Repülő rovarokból 2 hét alatt 2 méhecskével és 1 szúnyoggal találkoztunk, összesen 5 perc időtartamra. Higiénia szempontjából jólesően meglepődtem, az utcai árusok nagy része maszkban, kesztyűben nyúl az ételhez, a mosdók még az elég egyszerű kis kajáldákban is tiszták.
Kedvesek, segítőkészek voltak az általunk bejárt helyeken. Ha valamiben bizonytalan vagy, nyugodtan kérdezzél/mutogassál segítenek. Sehol nem akartak lehúzni ( bár lehet h a S. Martai reptéren igen, de még levelezünk..) taxit utcán intettünk, nem volt soha probléma, mindig órával mentek, és olcsó. Kint a Taxi nem a luxus, hanem egy alternativa a tömegközlekedésre.
KLM/Airfrance most ismét akciózik. Mi szeptemberben vettük meg 178e-ért februárra Bogotába a jegyet. Utána visszament 210-220-ra, most megint 178e. Néztem elötte/közben Turkisht, meg Alitalia, Iberia de nem igazán ment ez alá.
Egyénileg mentünk, 50+-os pár, kellemes kaland volt. Kicsit kevesebb időt töltöttünk a természeteben, mint terveztük, de bárhol is jártunk kiváncsian és jóleső érzéssel ismerkedtünk akár egy turisztikai látványossággal, akár egy általunk teljesen ismeretlen gyümölcs levével, a buszkalauzok utasgyűjtó módszerével, és sorolhatnám az érdekességeket.
1 dolog volt, amit az első tapasztalat után igyekeztünk kerülni: du 4 és 1/2 8 között buszra, metróra felszállni és leszállni csak óriási közelharcban lehet. Borzasztó. Viszont a taxi városon belüli közlekedésre teljesen jó.