Mezőföldi 2 Creative Commons License 2020.02.26 0 0 40324

Épület energetikusok figyelem  !   Némi tapasztalatot szeretnék megosztani veletek   és  a véleményeteket kérném !!

Előre is  megjegyzem nem a csoda passzív házakról lesz szó !

Tehát úgy  50 évvel ezelőtti történet. Az egyik kolléga gyűjt - perselyez egy másik munkatársnak a következő szöveggel   : A Julikáéknak gyűjtünk mert szegények olyan albérletben laknak ahol éjjel a  küszőbre tett   maradék étel megfagy. Nyilván hogy  megsajnáljuk, adakozzunk. Én mellesleg megjegyeztem , hogy a Julikáék miért nem mennek olyan bérletbe ahol fűthetnek  és éjjel nem fagy be az étel.

Aztán jó három hónapja  az egyik  mellék családtag taglalja hogy náluk olyan sanyarú körülmények voltak, hogy éjjelente befagyott a pohárba  avíz… ezt a napokban újra megismételte, Ráadásul bányavidéken laktak.. a papa  a bányánál dolgozott, a konyhát fűtötték, de hát a papa dohányzott, ezért szorultak a fűtetlen szobába. Na de hogy a víz megfagyott !!

ok. a harmadik eset. Az egyik  régi ismerős akit az elmúlt kettőévben csellel mindenéből kiforgattak /    belvárosi lakás, vidéki nyaraló stb  /, 

most egy olyan kegyelem lakásban lakik,  ahol csak egy  villanyradiátor van és bizony   max 17 folkig ment fel a hőmérséklet  . úgy áltálában csak  13 - 14 fok volt. Nos ez hihető.

A negyedik . Egy melléképületet téliesíttem,   jól le hőszigeteltem   25 -ös falra  12 cm hőszigetelés   födém szig stb..  Már vagy  20 éve  így van.

Voltak telek amikor nem laktak benne. Az elfagyás miatt figyeltem  , de bizony  +  2    + 3 fok alá soha sem ment. Hol volt ez még a befagyástól !!!

Tehát  az a  mese , hogy latunk valahol sanyarú körülmények között,  megfagyott a víz bent  ,  általában nem igaz. Normál ember a   + 10 fok alatti  belső lakás hőmérsékletet  nagyon nehezen tűri,  rettentően szenved tőle. De ha ilyen körülményei lettek valami miatt, menjen egy pincébe… ott is    + 12   + 13 fok hőmérséklet lehet.

Nem véletlen hogy a nagyon régi időkben vermekben úgy ahogy kihúzták magukat az emberek.

Ja most meg egyesek attól félnek a hajléktalanok  autókban húzzák ki magukat a fagyos éjszakákon. Ez is egy hablatty , nem jellemző.