gabor0036 Creative Commons License 2020.02.11 -1 0 37919

A hűtő-fűtő klíma jó, a többit felejtsd el szerintem. De a kérdés az, hogy mindez mikorra térül meg megint? Ha meg tudod oldani kevés számú klímával akkor napelemet sem érdemes. H tarifa. A napelem megint mikorra térülne meg? Ha 30 éves lennék, és nem lenne semmilyen fűtésem akkor megéri a napelem. De az inverter 10-15év után kuka és nem olcso. Egy normális napelemes rendszer sem olcsó. Lenne lehetőségem napelemre jó áron mert ezzel foglalkozunk, de 40 évesen én sem telepítek már magamnak pedig 450-500kw a havi fogyasztásom, inkább kifizetem azt a 20-25eFt villanyt. Egy normális rendszer megtérülési ideje nálam már nem játszik. MFB-re meg lehet csinálni de rengeteg papírmunka kell hozzá, sokan félúton fel is adják sok hónap után... Külön sztori lenne... Volt kollégám 3db jó hatekonysagu hűtő-fűtő klímával H tarifaval 20eFt-ot fizet havonta és a jól szigetelt 100nm fel van fűtve rendesen. Felesleges szerintem bele tolni több milliót napelembe.  
Akinek van forrása olcsó fára annak még továbbra is jó a fa, főleg egy jól átgondolt rendszerrel. Persze foglalkozni kell a fával. :) 

Előzmény: pásztorkutyaterel (37917)