dave_dömper Creative Commons License 2020.01.29 0 0 5475

Enho tényleg nagy varázsló a "törpe"-ségével (nincs 170 cm) és "vézna"-ságával (100 kg alatt) együtt.

Éppen pont emiatt kényszerül rá azokra a bűvészmutatványokra, amelyekkel gyakorlatilag a 2019. évi

Nagoya Basho óta szórakoztat mindenkit és azóta a Makuchi-ban mindig kachikoshi-(9 - 6 , vagy 8 - 7-

et)-t teljesítve hozza extázisba a közönséget a csarnokban. Már - már azon csodálkozom, hogy éppen

a legutolsó tornán Abi - val szemben alkalmazott elég megalázó kiemelés alkalmával nem szenvedett

semmilyen sérülést, de - amint az aznapi hsz.-omban írtam is - jól láthatóan egy tipikus japán (jiu jitsu

- judo - karate) fogást alkalmazott, azaz ellenfele lendületét használta ki ezen akció során, méghozzá

káprázatos gyorsasággal. Abi szinte észre sem vette, már jó másfélméter-magasságban szállt kifelé a

dohyo - ról. Vagy a rutinos, "vén" Takarafuji éberségét elaltatva addig - addig húzta - vonta - rángatta

őt, amíg az szabályosan belesétált egy (nem tudom a sumo szakmai nevét, én csak) bal külső comb -

dobásszerű(nek) bűvészmutatványba ugyanazon módon, ahogy Abi is, átadva a kisembernek sajánt

170 kg - nyi tömege teljes mozgási energiáját. Ilyesmit elég sűrűn lehetett látni anno a kötöttfogású

birkózásban és természetesen a Judo - ban is, de ilyen tökéletes mozgás-kultúrával csak igen ritkán.