dave_dömper Creative Commons License 2020.01.24 0 0 5457

Még mindig a Hatsu 13. nap.

1./ Juryo :

Egy - két mai meccsről : Olyan meccsekről, amelyek résztvevői - érzésem szerint - csakis átmenetileg

tartózkodnak a Juryo - ban, rövidesen magasabb polcon lesznek és - ugyancsak érzésem szerint - ott is

hamarosan meghatározó résztvevői lesznek az eseményeknek.

Hoshoryu - Daishoho : A mongolnak hihetetlen fizikai ereje kehet. Ahogy kimozgatta a nála majd 55

kilóval nehezebb és sokkal rutinosabb (Makuchi-t is megjárt) ellenfelét, a fizika minden törvényének

ellentmondott. Ne, tudom, hogy a nagy példakép, Asashoryu mit - mennyit tesz bele a felkészítésébe,

de ha valóban foglalkozik vele, úgy még nagyon sokra - sokáig mehet előre akár a Makuchi - ban is.

Kotonowaka - Terunofuji : Nagyon kíváncsi voltam erre az összecsapásra. Egy nagyon fiatal, feltörekvő

reménység és egy igen nagy visszatérő, akinek szinte minden meccsén (ezen a tornán) érezhető volt a

folyamatos bizonyítási kényszer (hosszú ideje most első ízben kellett kiállni 15 napon keresztül a ring -

be - ez nagy próbatétel lehetett neki) - megoldotta ma is, de úgy láttam, hogy ma kellett neki eddig a

leginkább "megizzadnia". Elismerés érte. Egyelőre töretlen az akarata, nagyon viszi, nagyon hajtja a

bizonyítási kényszer. Ez egyébként jót tesz az egész Juryo - színvonalának. Ahogy néztem a mai meccs

nézőterét, lehet, hogy az érdeklődés külön neki is szólt, de tény, hogy még a Makuchi előtt is már totál

telt ház volt.

2./ Makuchi :

Kiribayama - Ishiura :

Ezt a meccset csakis amiatt említem, mert két könnyűsúlyú csapott össze és a nehezebb könnyűsúlyú

most éppen azt a tréfát követte el Is hiura ellen (félreugrás - henka), amit nagy előszeretettel éppen Ő

alkalmazott a múlt időkben az akkori ellenfeleivel szemben. Jól meglepte őt is ez a figura, nyilván nem

is eshetett neki (sem) valami jól.

Tokushoryu - Yutakayama :

A meccs amiatt volt érdekes, mert tkp. felkészülés lehetett a holnapi, a Yusho szempontjából talán-tán

sorsdöntő - Shodai elleni - összecsapásra. Látszott is, hogy mindketten teljes tudatában voltak ennek

és gyors és erőteljes összecsapást produkáltak. Most nyert a pillanatnyilag jobb és jobban diszponált,

de abban egyáltalán nem vagyok biztos, hogy egy - két torna múltán is ilyen eredmény születne.

Aoiyama - Ikioi :

Mindkét "nehéz fiú", a Juryo - ban Ichinojo, valamint a Makuchi - ban Aoiyama egyaránt indiszponáltan

hajt. Ichinojo esetében vannak okok, amelyek magyarázatul szolgálnak, de Aoiyama ? Minden esetre

Ikioi-n látszott, hogy számára ez talán egy utolsó esély a bennmaradásra. Nem lesz könnyű dolga a

hátralévő két napon sem.

Kagayaki - Shodai :

Nem volt igazi küzdelem, Shodai számára csuklógyakorlat volt a mai meccs a holnapi meeting előtt.

Hokutofuji - Mitakeumi :

Mindkettőjük számára volt tétje ennek a mai összecsapásuknak, de az látszott, hogy Hokutofuji jobban

akarta a győzelmet. Lehet, hogy Mitakeumi kicsinység "rápihent" az utolsó két napra, ezt a mait eleve

reménytelennek ítélte.

Endo - Okinoumi :

Az előzmények után úgy gondoltam, hogy Okinoumi az esélyesebb, de Endo rámcáfolt. Végig érezhető

volt, hogy számára volt igazi tétje (feljutás a Sanyaku-ba) ennek a mérkőzésnek és jó küzdelemben ez

döntött végül is a javára.

Abi - Enho :

Számomra ez volt a "nap meccse". Egyfelől, mert Enho sumo - ja roppantul tetszik, másrészt, mert Abi

- ról igen jó, habár kissé ellentmondó vélemények voltak itt olvashatók az elmúlt napokban. Hát ennek

végül is egy nagyon rövid, nagyon izgalmas és betyáros - meglepő hajrával lezáruló látványsor vetett

véget. Ilyen végkifejletre legfeljebb fordított előjellel lehetett volna számítani, de Enho ismét csak meg

volt képes csúfolni a fizika törvényeit. Igazi japán küzdősport - fogással, teljesen kihasználva ellenfele

lendületét. Képes volt ebből meríteni azt az energiát, amivel így tudta kipakolni a Komusubi - t. Nagy

látvány volt, méltó Enho különleges, egyedi kűzdőmodorához és stílusához.

Asanoyama - Takarafuji :

Asanoyama ma átment "bulldózer - üzemmód"-ba. Nagyon sajnáltam Takarafuji-t, mert 16X kilója csak

annyira volt elegendő, hogy vészfékezze a teljesen beindult tológépet - abszolút eredménytelenül. Ez is nagyon látványos, rövidsége ellenére is eseményes, kiváló meccs volt.

Goeido-nak ma megint sikerült valami rejtélyes erőt - energiát és legfőként valami motivációt előhúzni

a hátizsákból Tochinoshin - nal szemben. Az, hogy ezt a többi (nyolc) vesztes napon hol rejtegette és

főként hogy miért, az már szerintem örökre titok marad.

Takakeisho - Takayasu :

Ha az ex - ozeki a korábbi versenynapokon a mai motivációjának csak mondjuk a felét lett volna képes

mozgósítani, már nem ilyen eredmény állana a neve mellett. Ki érti ezt ? Én nem, annyi biztos.

Amúgy pedig ez is egy kiváló nap volt. Érdemes lenne talán szólni a két yokozuná - nak, hogy esetleg

huzamosabb ideig ne látogassák a versenyeket, mert ez felettébb jó hatással van a többiekre. Ez csak

vicc volt. Elnézést kérek érte.