becherovka83 Creative Commons License 2020.01.24 0 0 26714

Sziasztok,

Szombaton lefőztem egy marzent, vasárnap pedig egy adag czech lagert.

Viszont vasárnap pont becefrézés után  be kellett rohannom a gyerekeimhez és mire visszaértem már 75 fokon volt a hőmérő. Tudom, ott volt a hiba, hogy nem zártam el a zsámolyt, de nem gondoltam, hogy ennyi ideig bent kell maradjak... Ezután hagytam visszahűlni 65 fokra, ami kb 50 percig tartott és 65 fokon tartottam 30 percig, majd újra felmelegítettem 78-ra.

Szerdáig mindkettő főzet vígan erjedt de a vasárnapi tegnap megállt. Lehet ez a fenti cefrézési hiba miatt? 10-11 fokon erjednek teljesen azonos körülmények közt, így nagyon másra nem tudok gondolni. Annyi különbség még van, hogy a marzenhez münchen lager, a másikhoz czech lager élesztőt használtam.