A "mongol veszedelem" időszaka Asahoryu - val kezdődött, még valamikor 2002 - ben, azaz idén lesz
18. éve. Valójában Asashoryu (még Ozeki - rangban a 2002 évi Kyushu-n nyerte az első tornát. Ez idő
alatt a mongol származású Yokozunák (Asashoryu, Hakuho, Harumafuji, Kakuryu) mind - összesen, az
elvihető 103 /1 + (17 x 6)/ Császári Kupa -ból 83-at gyűjtöttek be összesen. Ez tényleg elég borzasztó,
dehonesztáló adat a japánok számára. Most látszólag mongol interregnum van, de totál biztos vagyok
abban, hogy mind Hakuho, mind pedig Kakuryu egyaránt visszatér még Yusho gyűjtögetés céljából és
meggyőződésem, hogy mire ők végleg visszavonulnak, itt lesz a jelenlegi mezőny nyakán a kiéhezett
Terunofuji (aki most 28 éves) és "benyújtja majd a számlát" a sérülésben "elpocsékolt" összesen 10 (3
visszalépés miatt + 3 rásérülés miatti Makekoshi és + 4 távollét miatt) gyakorlatilag kihagyott tornája
miatt. Ezzel csak azt szeretném mondani, hogy - ellentétben a mostani + a közelmúltig Ozeki rangban
versenyzőktől eltérően neki bőséges restanciája - épp emiatt komoly motivációja lesz a legsikeresebb
szereplés tekintetében. Őt követően pedig már ott lesz a most 20 éves Hoshoryu, aki most még ugyan
"csak" Juryo - alsóház, de nem sok időt adok arra, amikor már Makuchi - rangú lesz és amit már most
lehet látni tőle (mind a fizikai, mind pedig a mentális kondíciói alapján), az bizony eléggé sokat sejtető
látvány a kissé távolabbi jövő (3 - 5 év múltán) számára.
Szóval ezzel csak annyit szerettem volna mondani - írni, hogy a "mongol dögvész"- nek (bocs. a ronda
kifejezésért), respektíve a japán "vesszőfutás" - nak, szerintem még távolról sincs vége.