dave_dömper Creative Commons License 2020.01.18 -1 0 35

Valamelyest ismerem én is a történetet és emellett még az eddigi életem néhány - több oknál fogva is kivételesen jó - évét éltem ott le. Így akkor (az 1960 - as években) több esetben is jártam a gyárban

és meg vagyok győződve, hogy az akkor látottak alapján az a korszak nem is kicsiny mértékben jobb és legfőként termékenyebb kor volt a gyár utolsó éveinél. Az pedig ténykérdés, hogy a leges - legjobb

Zsolnay gyári szaküzletek - a mohácsi mellett - a soproni (a Tűztorony mellett), illetve Budapestien (a Budagyöngye bevásárló központ-beli) az Akantisz-féle márkabolt volt és korántsem a pécsi, Elefántos -

Ház beli szaküzlet. Ha minden más Zsolnay - szaküzletet olyan hozzáértéssel és a márka (és Zsolnay Vilmos szelleme) iránti tisztelettel - megbecsüléssel vezettek volna, állíthatom, hogy ez ösztönzőleg hathatott volna nemcsak a többi, a gyár termékeit forgalmazó, ezeknél sokkal nagyobb alapterülettel

és kereskedelmi potenciállal megáldott szaküzletekre =így például a Haas és Czjzek szak-áruházra és

a nagy pesti bevásárló központokban működtetett sokkal nagyobb alapterületű szaküzletekre. Emellett képtelenek voltak kihasználni a Zoob Kati-val adódó együttműködésből fakadó "image" lehetőségeket.

Meissen - ről csak annyit, hogy az a Pécsi gyárnál nagyságrendekkel méretesebb volt és emiatt persze

a termék - kínálata sem volt összehasonlítható a magyar porcelán - manufaktúrák legjobbjaival, így a Zsolnay - val sem. Amit tudok róla emellett, az, hogy a minőségi porcelánárú mellett a kapacitásának nem kis hányadát kötötte le a csempe,- és padló,- és térburkoló lap - gyártás. Hatalmas mennyiséget

gyártottak ezekből is. Mindezzel együtt az egykori NDK - ban szinte (sőt egyáltalában) lehetetlen volt a mezei állampolgárnak hozzájutni bármiféle minőségi, meisseni háztartási porcelán árúhoz de fayance

és ugyanúgy padló ,- és falburkoló lapokhoz is egyaránt. A 70 - es 80 - as években - egészen a 90 - es

évek elejéid rengeteg alkalommal dolgoztunk odakinn és egyetlen-egyszer sem láttam olyan házgyári elemekből épült (panel) lakást, amelyben a "hideg helyiségekben ne PVC - padlóburkolat és illetve ne olajfestés - falburkolat került volna kivitelezésre, még a leg-igénytelenebb csempe és padlókő és tér - burkoló anyagok sem voltak beépítve ezekbe a lakásokba. Az NDK akkori kereskedelem-politikájának megfelelően minden, ami eladható - értékesíthető volt külországban, az ment exportra.

Előzmény: álán_dölön (11)