Ezek régi, borászati, víztiszta üvegballonok, amiket háromszor, három féle módon tisztítottam és fertőtlenítettem. Egyedül az üledékmentes lefejtésen kell még dolgozzak, de már vannak ötleteim. Nálam még elég kezdetlegesek a dolgok, lévén hogy most főztem le az első sörömet. Mivel kezdésnek 50 literes rozsdamentes fazekat vettem, két erjesztővödörre volt szükségem, de ha sorban főzném le mind a négy sörömet, kifutnék a télből, ezért vettem a demizsonokat. Így pár nap alatt le tudom főzni az összeset, aztán erjedhetnek párhuzamosan. Az a jó, hogy nagyon kevés eszközzel is lehet otthon jó sört főzni, de ha kicsit jobban utána olvasgat az ember, akkor azért rájön, hogy ha igazán jót szeretne, bele kell invesztálni. De még így sem egy drága időtöltés. Főleg ha a végeredmény is jó. :)
Ilyenkor télen van 4-5, 10-12, 14-16 és 18-21 fokos része is a házunknak, amit teljes sötétségben tudok tartani, amíg kuruttyol a lőre :) . Ennek fényében az összes sörféle fő és utóerjesztését/érlelését meg tudom hűtő nélkül oldani. Persze van erre a célra egy külön hűtő, de abban reménykedem, hogy a nyári tárolásra megfelel majd a garázsunk szervizaknája, ahol szerintem nyáron sem lesz több 18 foknál. Max a lagereket hűtőzőm majd.