az obesum duványok is felpalackosodnak idővel- tartástól függ - minden tavasszal vagy ahogy átrakja a polgár - eltávolítjuk a felső 1-2-3 cm talajt -gyakorlatilag mintegy kiemeljük a növényt- ezzel 4-5 év alatt 12 15 cm el növeljük a caudex földfeletti láthatóságát-
az obesum egyébbként is gyökérről vastagodik fel - de kerülni kell a gagyi virágföld használatát
mert abban csak haldoklik évekig- rögösödik a tőzeg- tehát benzinkúti olcsó meg árúházi jóez-
nem alkalmas egy kellően laza inkább csak párát tartó közeghez-
egy esetem volt- 2 ik nyaras potya bolti dugványom müanyag cserepe őszre tojás alakú lett-
kifordítottam -hát kérem 5-6cm vastag répa lett az eggyik főgyökér plussz a többi sem ludast olvashatott a nyáron- szerintem titokban konditeremben gyurhattak - akkor láttam hogy majd szétdurrant már a cserép-
szoval az obesum földallatt vastagít aztán idövel feltolja magát -a felső rész mintegy követi- hozzápuffad ahhoz ami a föld alatt képződik - a finom lassú folyamatot gyorsítjuk fel a kiemeléssel -tehát ahogy a növény kinézne 15 év alatt azt hozzuk előre 4-5 év alatt-
no meg lehet ezt még vagányabbul is-de azt majd máskor- no jó éjszakát nektek.