Szia! 2005-ös autó, nemsokára 15. évébe lép. Ilyen futás mellett, még ha tényleg a nagykönyv szerint kapott meg mindent, akkor is, a két rendszámtábla között kb bármi előjöhet a következő 2-3 évben.
Az 1.2-es motor Suzuki eredetű (de nem az!), még nem hidrotőkés, hanem becsülettel állítani kell a szelephézagokat bizonyos időközönként. Erre figyelni kell. Ezen felül ez is, mint az 1.4-es társai a kor és széria tipikus "hibáit" hordozza. Azért "", mert nem nevezném típushibának, vagy szériahibának ezeket, mindössze annyi a lényeg, hogy ebben a korban hajlamos lehet a következő egységek meghibásodását produkálni:
- lambdaszondák
- főtengely felső holtpont jeladó
- MAP szenzor
- EGR szelep
- alapjárati léptetőmotor
- hűtővíz hőmérséklet jeladó (ECU felé)
- ha klímás, akkor a klmía rendszer általános tömítés-elöregedése, ideértve magát a klíma kompresszort is
- első fékek féknyergeinek dugattyú korróziója, emiatt megszorulása
- szelepfedél tömítés szivárgás
- első kerékcsapágyak
- toronyszilentek (egyébként a futómű többi része meglepően jól bírja a magyar utakat)
- km óra kijelzőjének kontakthibája
- kis digitális óra megkergülése
- gyújtókábelek elöregszenek
- bármilyen indítás- és haladásbeli hiba (berángatás, fordulatszám/alapjárat megkergülés, stb...) ami check lámpát ugyan nem dob, tehát nincs merre indulni, de vagy rendszeresen vagy időnként előjön és a szerelők sokszor csak pingvineznek rá.
Szóval hiba lehet gazdagon, de a fenti felsorolásból közel sem biztos, hogy Téged a felénél több érinteni fog, vagy még annyi sem, ha az előző tulaj már elhárította/megoldotta.
Az enyém 2003-as 1.4 16V motoros, de kopó dolgokon kívül nemigen kellett még hozzányúlni, meg sosem állt alattam, ahova elindultam, onnan vissza is jöttem, távolságtól függetlenül. Nem mondom, hogy ha minden kocsival ennyi baj lenne csak, éhen halnának a szervizek, mert sok mindent sk meg tudok rajta oldani. Összességében mégis azt mondom, hogy egy igénytelen, hálás kis jószág.