Na végre sikerült ide bemásolni. Én most már fokhagyma nélkül készítem, de nem csak káposztát, hanem bármilyen zöldséget is.
"Készítsünk otthon savanyú káposztát! Legjobb probiotikum az egészségért, ha házilag készítjük!!
A kovászolás vagy divatosabb nevén fermentálás ősi módszer. A tartósítás eredményeként biztonságos és az egészség számára fontos baktériumkultúrák szaporodnak el a közegben így a zöldség hővel való tartósítás nélkül is eláll.
Fontos, hogy ne készítsük műanyag edényben, de bármilyen üveg vagy erre a célra égetett savanyító edényben is tartósan eláll.
Hozzávalók 3 nagy üveghez:
3,5 kg káposzta
6 mokkáskanál egész bors
1 nagy fej fokhagyma
18 levél babér
Adalék és jódmentes só
Először a felöntőlevet készítem el, mert annak ki kell hűlnie. 3 liter vizet forralok és belekeverek 3 púpos evőkanál sót. Félreteszem hűlni.
A káposzta felső három levelét letépem, ezekkel fogom a végén leszorítani a káposztát.
A maradék fejet 4 felé vágom és a nagyon kemény torzsa részt kivágom belőle, de a puhább részét benne hagyom. Legyalulom.
Az üvegek 1/3-ig teszek a káposztából jól megnyomkodva, majd szórok rá 1 mokkáskanál borsot, 3 gerezd fokhagymát, 3 babérlevelet. Még egy rétegben ugyanígy járok el. A tetejére csak káposzta kerül. A félretett levelet meghajtom és beletuszkolom az üveg szájába úgy, hogy mindenhol takarja a káposztát, ne engedje felúszni, mert ha túllóg a káposzta a lén, akkor az penészedéshez vezethet. A kihűlt felöntőlével csurig töltöm és lezárom az üveget. 3-5 napig forrni fog, ezért tálcára teszem. Ideálisan szobahőmérsékleten érlelődik, hidegben tovább forrhat. A forrás idején a maradék sós vízből naponta nyakig töltöm. Amikor már 2-3 napja tiszta a tálca, akkor ehető is a káposzta, de ha tárolni szeretnénk akkor teszek rá befőzőfóliát és szorosan lezárom a kupakkal. A fólia azért szükséges, mert a tejsav idővel megkezdi a kupakot. Spejzben 6-8 hónapig eláll, de egyre inkább érett íze lesz így a vége felé már ki kell mosni ha pld. székelykáposzta készül belőle.
A fűszerezés természetesen ízlés szerint variálható, a kovászolást a felöntőlé végzi."