Mariska néni Creative Commons License 2019.12.09 0 1 4952

Na végre sikerült ide bemásolni. Én most már fokhagyma nélkül készítem, de nem csak káposztát, hanem bármilyen zöldséget is.

 

"Készítsünk otthon savanyú káposztát! Legjobb probiotikum az egészségért, ha házilag készítjük!!

A kovászolás vagy divatosabb nevén fermentálás ősi módszer. A tartósítás eredményeként biztonságos és az egészség számára fontos baktériumkultúrák szaporodnak el a közegben így a zöldség hővel való tartósítás nélkül is eláll.
Fontos, hogy ne készítsük műanyag edényben, de bármilyen üveg vagy erre a célra égetett savanyító edényben is tartósan eláll.

Hozzávalók 3 nagy üveghez:
3,5 kg káposzta
6 mokkáskanál egész bors
1 nagy fej fokhagyma
18 levél babér
Adalék és jódmentes só

Először a felöntőlevet készítem el, mert annak ki kell hűlnie. 3 liter vizet forralok és belekeverek 3 púpos evőkanál sót. Félreteszem hűlni.
A káposzta felső három levelét letépem, ezekkel fogom a végén leszorítani a káposztát.
A maradék fejet 4 felé vágom és a nagyon kemény torzsa részt kivágom belőle, de a puhább részét benne hagyom. Legyalulom.
Az üvegek 1/3-ig teszek a káposztából jól megnyomkodva, majd szórok rá 1 mokkáskanál borsot, 3 gerezd fokhagymát, 3 babérlevelet. Még egy rétegben ugyanígy járok el. A tetejére csak káposzta kerül. A félretett levelet meghajtom és beletuszkolom az üveg szájába úgy, hogy mindenhol takarja a káposztát, ne engedje felúszni, mert ha túllóg a káposzta a lén, akkor az penészedéshez vezethet. A kihűlt felöntőlével csurig töltöm és lezárom az üveget. 3-5 napig forrni fog, ezért tálcára teszem. Ideálisan szobahőmérsékleten érlelődik, hidegben tovább forrhat. A forrás idején a maradék sós vízből naponta nyakig töltöm. Amikor már 2-3 napja tiszta a tálca, akkor ehető is a káposzta, de ha tárolni szeretnénk akkor teszek rá befőzőfóliát és szorosan lezárom a kupakkal. A fólia azért szükséges, mert a tejsav idővel megkezdi a kupakot. Spejzben 6-8 hónapig eláll, de egyre inkább érett íze lesz így a vége felé már ki kell mosni ha pld. székelykáposzta készül belőle.
A fűszerezés természetesen ízlés szerint variálható, a kovászolást a felöntőlé végzi."